Freestyle

Freestyle on vuosien saatossa muuttanut muotoaan kölillisellä laudalla kikkailusta näyttävien hyppyjen ja vauhdin kombinaatioon. Välinekehitys erityisesti 2000 luvun taitteessa mahdollisti kevyet ja ketterät laudat sekä hyvän käsittelyn omaavat purjeet.

Temput tehdään tasaisessa vedessä tai matalassa aallokossa, joten niitä voi hyvin harjoitella myös Suomen olosuhteissa. Tuuli on ainoa vaatimus harrastamiselle. Plaanaaviin temppuihin ja hyppyihin riittää jo noin 7-8m/s tasainen tuuli.

Ensimmäinen “nykytyylin” freestylekilpailu järjestettiin Porissa 2005. Välineinä freestylessä yleensä käytetään 90-115 litraisia lautoja ja 4-6.5m2 purjeita. Säännöissä noudatetaan kansainvälisen funboard-luokkaliiton (IFCA) ohjeita.

Wave

Wave on keskittynyt parhaiden aaltojen löytämiseen sekä aaltojen kesyttämiseen ja aalloissa tehtäviin temppuihin. Suomessa on vakiintunut joukko alan harrastajia ja paras aaltomies tällä hetkellä on Tuomo Naalisvaara .

Wave kilpailuja on Suomessa pyritty pitämään vuosittain vuosittain. Wave-kilpailuilla on kelivaraus, mutta haluttaessa wave- ja freestyle kilpailuita voidaan ajaa ristiin.

Mikäli aallot eivät mahdollista kunnollista wave-kilpailua, voidaan kilpailu ajaa freestylepainotteisena.

Käytettävät välineet ovat waveluokassa yleisesti alle 100 litraisia lautoja sekä alle 6 m2 purjeita.