Paras tapa aloittaa leijalautailu on mennä leijalautailu- tai leijahiihto-kurssille , jossa käydään läpi teoria, turvallisuusseikat ja toimiminen hätätilanteessa, leijan ohjaaminen, sen lähettäminen ja laskeminen sekä uudelleen nosto, kuinka leijalla tuotetaan liikkumiseen tarvittava veto ja kuinka leijan kanssa lähdetään liikkeelle ja pysähdytään. Lisäksi saat tietoa sinulle sopivista välineistä. Tästä on hyvä jatkaa vuokratuilla tai omilla välineillä avustavan kaverin kanssa.

Näin voidaan välttää paremmin välineiden rikkoutumiset ja loukkaantumiset, koska kaikki leijan lennätyksen riskit käydään läpi ja haroituksilla pyritään ne minimoimaan alusta alkaen. Lisäksi kurssilla käytetään aina vallitsevaan tuuleen, aloittelijan taitoihin ja kokoon sopivia leijoja.

Ehdoton minimi aloittamiselle on mennä kokeneen harrastajan kanssa. Ensimmäiselle lennätyskerralle kannatta varata mukaan 2-5 neliöinen harjoitusleija. Patjaleijat soveltuvat tähän hyvin, koska ne eivät mene niin helposti rikki.

Paikaksi kannattaa valita vähintään neljä kertaa narujen pituutta leveämpi ja pidempi nurmikenttä tai hiekkaranta. Lisäksi tuulella pitäisi olla tilaa tulla vapaasti ilman esteitä mielellään vähintään kilometri lennätyspaikasta vastatuuleen katsottuna. Leijaa on myös kiva lennätellä matalassa rantavedessä, jolloin se ei vaurioidu niin helposti ja lennättäjä saa välittömästi tuntumaa leijan uudelleen ilmaan nostamisesta vedestä.

Leijalautailu- ja leijahiihto-kursseja järjestetään ympäri Suomea, kts. lista kitekouluista. Tai sitten menee vaan rohkeasti surffirantaan juttelemaan leijaharrastajien kanssa, jotka varmasti osaavat neuvoa eteenpäin.

Talvileijalautailu

Jos Suomen olosuhteet eivät ole aina aivan optimaaliset leijalautailuun vedessä, niin sitä paremmat ne ovat talvella tapahtuvaan leijahiihtoon. Jäätyneet järvet, merenlahdet, pellot, aukeat ja tunturit tarjoavat tuhansia hyviä leijahiihtopaikkoja talvisin.

Talvinen lautailu ei eroa kesäisestä juuri lainkaan. Se on kuitenkin helpompaa kun ei tarvitse huolehtia pinnalla pysymisestä ja uimisesta. Leijan lennättäminen on kuitenkin aivan vastaavaa ja talvilautailu tarjoaakin oivan mahdollisuuden leijanlennättämistaitojen opetteluun ja hiomiseen.

Talvella käytetään leijalaudan sijasta lumilautaa tai laskettelu-/telemarksuksia. Leijoista vesillä käytettävät leijat toimivat myös talvella. Ehkä pumpattavien leijojen kanssa kannattaa huomioida mahdollinen strutsien venttiilien heikompi toiminta kovilla pakkasilla. Erityisesti talvikäyttöön sopivat avoimet patjaleijat.

Talvella pitää muistaa jäällä liikkumisen yleiset ohjeet. Samoin leijan varmistaminen, yksin nostaminen ja laskeminen on hankalampaa, koska ei ole käytössä hiekkaa ja leija liukuu kevyesti lunta ja jäätä pitkin. Toisaalta leijan päälle saa helposti painoa lumesta pitämään leijaa paikallaan.

Turvallisuusvälineet ovat muuten samoja kuin kesällä, mutta selkäpanssari, erilaiset polvi-, kyynär- ja lannesuojat ovat suositeltavia. Kypärässä olisi hyvä olla myös leukasuoja. Jäällä varustukseen kuuluu kelluntaliivien lisäksi jäänaskalit.