Pidä aina riittävästi etäisyyttä muihin alueella liikkujiin, sekä tarvittaessa ystävällisesti voit selvittää heille missä on turvallista liikkua. Toimiessa aina esimerkillisesti leijalautaillessa tai -hiihtäessä, pidät lajin turvallisena.

Riskien minimointi

Leijalautailu on varsin turvallista, kun noudattaa riittävää varovaisuutta ja yksinkertaisia turvallisuusohjeita. Riskit ovat samaa luokkaa kuin laskiessa normaalisti laskettelurinteessä tai kesällä vesihiihtäessä. Väärinkäytettynä ja väärissä olosuhteissa leija voi olla vaarallinen niin itselle kuin sivullisillekin. Kannattaa muistaa, että yksikin suurempi virhe voi aiheuttaa vaaratilanteen itselle tai sivullisille. Tärkein ohje turvallisuuteen onkin siis “minimoi aina kaikki mahdolliset riskit, jotka koskevat sinua itseäsi sekä muita alueella liikkujia”.

Jätä seuraavaan kertaan, ellet ole täysin varma

Leija on tarkoitettu tuulen avulla liikkumiseen ja hyppäämiseen. Esimerkiksi 12m/s leijan nostovoima 5m/s tuulessa voi ylittää hetkellisesti 100kg tai 10m/s puuskassa se on lähempänä 200kg. Tahattomat ja yllättävät ilmalennot ovat yleisin riskitilanne uudelle harrastajalle, sekä joskus myös kokeneillekin.

Kokemattomalle leijanlennättäjälle tulee eteen liian monta samanaikaisesti huomoitavaa asiaa, että niitä pystyisi käsittelemään tilanteen tarvitsemalla nopeudella.  Yhdellä kertaa täytyy huomioida oma sijainti, mahdolliset rakennukset ja muut esteet, tuulen voimakkuus ja turbulenssi (myös 20m korkeammalla), toiset ihmiset ja eläimet sekä itse leija ja muut harrastusvälineet. Tilanteet muuttuvat joka sekunti ja maan tasalla kevyeltäkin vaikuttava tuuli voi leijan korkeudella ( noin 20 metrissä ) olla huomattavasti voimakkaampaa.

Turvallisin tapa aloittaa harrastaminen on käydä kurssi opettajan johdolla. Opettajan kanssa voit olla varma siitä, että opit kaikki tärkeimmät turvallisuusasiat käytännössä ja noudatat yhteisiä pelisääntöjä yhteisillä harrastuspaikoilla.

Sinun vastuullasi on huolehtia myös sivullisten turvallisuudesta

Lajia harrastamattomat eivät tiedä, kuinka leija toimii ja mitä riskejä siihen liittyy. Esimerkiksi leijan kiinniottaminen naruista voi viiltää syvän haavan tai pahimmillaan viedä sormen. Erityisesti lapset ja eläimet voivat olla vaarassa, koska heidän toimintaansa on vaikeampi ennustaa kuin aikuisten toimintaa. Samoin sanallisten ohjeiden antaminen esimerkiksi koiralle on mahdotonta. Koira saattaa luulla, että leikit hänen kanssaan ja huomaamatta juoksee suoraan leijan naruihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *