Wave purjelautailu säännöt

Turvallinen wave purjelautailu vaatii sitoutumista tiettyihin perus sääntöihin, jotka eroavat hieman normaaleista vesillä liikkumisen väistämissäännöistä. Näiden sääntöjen on tarkoitus tehdä lajista turvallisempaa ja nautinnollisempaa kaikille vesillä olijoille.
Väistämissäännöt ovat lähtöisin lainelautailusta ja pienin muutoksin ne soveltuvat käytettäväksi purjelautailussa.

Älä purjehdi olosuhteissa, jotka ovat yli taitotasojesi!

Myrskyisissä aaltosurffi olosuhteissa sinun tulee hallita riittävän hyvin vesilähtö (nopeasti ja hyvällä onnistumisprosentilla).Mielellään luotettava jiippi- tai vastakäännös, sekä mahdollisesti omata valmiudet hypätä.
Jos purjehdit olosuhteissa jotka ovat yli taitojesi, todennäköisesti vain rikot varusteesi ja olet muiden purjelautailijoiden tiellä, etenkin suosituimmilla rannoilla. Lisäksi suomen kylmissä olosuhteissa saatat asettaa itsesi vaaraan.

Purjelautailija joka on lähdössä rannasta ulos on etuajo oikeutettu.

Rantaan tulijalla on vautia ja kyky ohjata lautaansa, joten hänen on annettava tilaa ulos lähtijälle.

Purjehtija joka ajaa aallolla lähimpänä aallon kaatuvaa harjaa on etuajo oikeutettu.

Yleensä tämä purjehtija on kaikkein ylimpänä tuuleen nähden. Voit ajaa samaa aaltoa, jossa on toinen purjehtija joka on lähempänä kaatuvaa harjaa, mutta älä blokkaa tämän purjehtijan ajolinjaa. Tarkkaile hänen etenemistä ja ole valmis antamaan tarvittaessa tietä.

Älä vie toisen aaltoa!

Tämä on erittäin paheksuttu tapa sekä lainelautailu, että purjelautailupiireissä ja tarkoittaa siis nousemista aallolle jota joku toinen jo purjehtii. Vaarallisin tilanne voi syntyä jos otat alapuolellasi kulkevan aallon kiinni ja hyppäät aallon harjan yli, jolloin saatat laskeutua aallon mahdollisesti toisella puolella olevan surffarin päälle.
Ensimmäinen purjelautailija aallolla “omistaa” aallon.

Älä purjehdi aallon selän mukana kohti rantaa.

Tämä on vaarallinen tapa, koska kyseisessä paikassa et välttämättä näe vedessä olevaa purjelautailijaa ennenkuin on liian myöhäistä tehdä väistö.

Nämä säännöt on yleisesti hyväksytty ympäri maailman. Hyväksymällä ja noudattamalla näitä ohjeita tulet kohtaamaan hyvin vähän ongelmia aaloilla. Jos et noudata, löydät todennäköisesti vastastasi rannalta hyvin kiukkuisia purjelautailijoita 😉

 

Lähde: windsurfwa.com