Kilpailukalenterin luomisen tuska

Olemme liiton hallituksessa kokoontuneet useampaan otteeseen alkuvuoden 2020 aikana työstämään liiton kilpailukalenteria, jonka tekeminen on tuottanut todellisia vaikeuksia. Kalenterin työstäminen on aina aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa prosessi, mutta tällä kaudella työ on todella haastanut koko hallituksen miehistön. Kalenteri on vihdoin saatu valmiiksi, mutta vallitsevan koronavirusepidemian myötä se on edelleen altis muutoksille.

Seuraavassa vielä lyhyt selonteko viimeisimpiin kalenterimuutoksiin liittyvistä käänteistä.

SPLL:n hallitus myönsi kokouksessaan 26.1.2020 purjelautojen Foil- ja Slalom-luokan SM-kilpailut anomuksen mukaisesti TWIND:n ja HSF:n järjestettäviksi Hangossa 15.-16.8 2020 ja 22.-23.8.2020.

Samassa kokouksessa päätettiin tulevan olympialuokan tukemiseksi ottaa Suomen Foil-luokassa käyttöön iQFoil- sekä World Sailing iQFoil open -luokkien käyttämät kansainväliset välinesäännöt. Purjeen maksimikoko olisi tällöin miehillä 9m2 ja naisilla 8m2.

Samalla päätettiin myös, että Formula Windsurfing -luokka purjehtii SM-kilpailunsa yhdessä Foil-luokan kanssa.

Nopeasti päätöksen julkaisun jälkeen moni kilpailija otti yhteyttä liittoon kertoen jo tilanneensa tulevalle purjehduskaudelle 10 m2 purjeet. Tällöin SPLL:n hallitus piti välittömästi uuden kokouksen, jossa iQFoil Open -luokan rinnalle päätettiin ottaa kansainvälisten sääntöjen mukainen Formula Foil -luokka, jossa purjeen maksimikoko on 12,5 m2 ja luokan välinesäännöt hyvin vapaat.

SPLL:n hallitus piti kuitenkin voimassa vaatimuksen purjehtia samassa Foil-luokan SM-kilpailussa myös Formula Windsurfing -luokka. Nämä päätökset toimitettiin Hangon kisajärjestäjien tietoon toivoen yhteistyön jatkuvan.

Päätöksen myötä Hangon kilpailujärjestäjä päätti kuitenkin vetää kaikki kilpailuhakemuksensa pois ja ilmoitti järjestävänsä oman kilpailusarjan.

Samaan aikaan pääkaupunkiseudun pursiseurat HSK ja NJK anoivat yhteistyöllä toteutettaviksi iQFoil-luokan luokkamestaruuskilpailua 14.-16.8.2020 sekä RS:X-luokan SM-kilpailua 11.-12.7.2020. Foil-kilpailun yhteydessä lanseerattaisiin uusi olympialuokka. Kilpailuun tulisi mukaan koko olympiatiimi valmentajineen. Tapahtumassa olisivat mukana vahvat yhteistyökumppanit, ja tapahtumalle vahvistettaisiin laaja näkyvyys.

Kilpailunjärjestäjä ei nähnyt ongelmaa SPLL:n luokkasääntöjen noudattamisessa ja toivotti kilpailuun tervetulleiksi Formula Foil- ja Formula Windsurfing -luokat.

SPLL:n hallitus päätti seuraavassa kokouksessaan myöntää sekä RS:X SM-kilpailun että Foil-luokkien luokkamestaruuskilpailun HSK:lle ja NJK:lle toteutettavaksi yhteistyössä. Näin turvataan erityisesti uuden iQFoil-olympialuokan näkyvyys ja mediahuomio. IQFoilin uutuusarvosta hyötyvät myös Formula Foil ja Formula Windsurfing -luokat.

Slalom-luokan SM-kilpailua tarjottiin edelleen Hankoon järjestettäväksi, mutta Twind ilmoitti pitävänsä omat Foil- ja Slalom -luokkien kilpailut samoina päivämäärinä Foil-luokkamestaruuskilpailun ja syksyn rataluokkien Helsingin ranking-kilpailun kanssa.

SPLL:n Slalom-luokkamestaruuskilpailun ajankohta ilmoitetaan, kun saadaan parempi selvyys koronavirusepidemian vaikutuksiin kisakauden kilpailuajankohtien osalta.

Kilpailukalenterin muokkaustyön yhteydessä SPLL on päivittänyt myös luokkasääntöjä sekä pohtinut kilpapurjelautailun tilaa kokonaisuutena. Tässä yhteydessä SPLL haluaakin muistuttaa, että maajoukkueen edustuspaikan IWA:n alaisiin purjelautailun maanosien ja maailmanmestaruuskilpailuihin voi saavuttaa osallistumalla SPLL:n alaisiin mestaruus- tai ranking-kilpailuihin.

SPLL myös edellyttää jäseniltään SUEK:n (Suomen urheilun eettinen keskus) ohjeiden mukaisten, hyvien käyttäytymistapojen noudattamista niin kaikilla SPLL:n hallinnoimilla viestintäkanavilla, kilpailuissa ja tapahtumissa kuin muissakin lajitoiminnoissa.

SPLL kilpailu- ja tapahtumakalenteri 2020

Foil välinesäännöt 2020

SPLL kilpailuohjeistus 2020