KILPAILURAPORTTI: HSS Audi High Performance

Tuuli haastoi HSS Audi High Performance kisailijoita osaamisen rajoille ja hieman ylikin.

Formula 18 -, 29er-, Techno- ja Formula Foil -luokat olivat edustettuina.

Neljän poijun radan sivutuuliosuudet nostivat purjelautafoilaajien sykettä jo ennen kisan alkua. Sivutuuleen ajaminen reippaassa tuulessa ja aallokossa testaa tosissaan foilaajien taitoja.

Kisat alkoivat jo perjantaina ja töistään ensimmäiseen lähtöön ehtivät vain Tomi ja Ian. Ensimmäisenä ylämerkillä ollut Ian varmisteli liikaa sivutuuliosuudella ja Tomi otti johtopaikan. Toisella kierroksella asetelma oli palautunut ennalleen ja Tomi oli jälleen sivutuulella takaa-ajajana. Nyt molemmat vetivät osuuden ”all in”-tyyliin sillä seurauksella, että Tomi katapulttasi näyttävästi halkaisten lautansa poikittain ja pitkittäin. Tomi pääsi vielä maaliin, mutta hänen kisansa päättyi siihen. Pääasia, että selvittiin pelkillä kalustovahingoilla.

Joel pääsi jo toiseen lähtöön mukaan, joskin myöhästyi siitäkin minuutin ja Ianilla oli helppo työ ajaa toiseen lähtövoittoon. Lopuissa viidessä lähdössä käytiin mukavan tasaista kisaa, mutta Joelin voittaminen on tunnetusti vaikeaa ja Ian pystyi päihittämään hänet vain kerran.

Näissä kisoissa ei kuitenkaan discardeja tunneta ja Joel:lta väliin jäänyt lähtö pudotti hänet lopputuloksissa toiseksi.

Techno293-luokassa Siri Kaskealan ja Stella Mannisen huikea asenne teki vaikutuksen. He suoriutuivat kovassa puuskaisessa tuulessa ja vaikeassa aallokossa hienosti. Tytöt viettivät pitkiä päiviä merellä virolaisen valmentajansa, Tönis Kaskin tukemana.

Ilolla seurasimme myös nuorten 29er-purjehtijoiden intoa ja taiturimasia otteita. Formula 18 -veneiden meno oli läheltä katsottuna rajun näköistä. Oma foili tuntui siihen nähden tutulta ja turvalliselta.

Kisa-alue oli vilkas ja kauniimmalla ilmalla varmasti aiheuttaa haasteita. Muut veneilijät aiheuttivat välillä vaivaa, mutta se pitää vain ottaa osana kisaa.

Radan muoto oli myös erilainen kuin mihin ollaan Formula-luokassa totuttu. Sivutuuliosuudet kovalla tuulella tuovat uudenlaisen taktikoinnin – Vedänkö riskillä kovaa vai luotanko muiden virheisiin.

Hyvää vaihtelua sekin. Aluksi ihmetystä aiheuttanut PE-LA kilpailu osoittautuikin oikein oivalliseksi aikatauluksi. Lauantaina ei ollut kiire mihinkään ja rennon letkeälle jälkipelille jäi aikaa. Tähänkin HSS:llä on oivalliset puitteet. HSS:n kisaorganisaatio veti kisat ammattitaitoisesti ja vahvalla ruutiinilla. Kaikki otettiin hienosti huomioon.

Kiitokset kilpailupäällikölle Martin Stillille ja runsaalle toimitsijajoukolle!

Raportti: Ian Rautelin
Kuvat: Katja Säilä

Kisajärjestäjät Maria Oksa SPS:ltä ja kilpailunjärjestäjä, varakommodori Martin Still HSS:ltä.