Kilpailuraportti: Rautio Sports SUP Endurance tour Lahti (feat. KiteTirri)

Rautio Sports on järjestänyt kahtena kesänä Endurance tapahtumasarjan, jossa suppailumatkat ovat normaalia pidempiä. Kiertue koostuu vuonna 2018 neljästä tapahtumasta: Kalajoki 9.6., Ruka 13.7., Lahti 11.8. ja Jyväskylä 25.8. Kilpasarja meloo tapahtumissa noin 20km matkan, mutta mukana on aina myös retkisarja, joka meloo olosuhteisiin sopivan noin kahden tunnin yhteislenkin.

Lahden tapahtumassa 11.8. paikalle oli saapunut kohtuullisesta tuuliennusteesta huolimatta varsin mukava 20 suppailijan joukko. Tuuliennuste Lahden vesijärvelle oli noin 5-6m/s, mutta länsirannikolla wavekeliksikin yltänyt tuuli oli Lahdessakin ainakin 8m/s ja puuskissa sitäkin enemmän. Starttasimme Pikkuvesijärveltä Kitetirrin toimipisteeltä; kilpasarja noin 21,5km reitille ja retkisarja noin 5-8km reitille. Kilpasarjan reitti kiersi Vasikkasaaren, Enonsaaren sekä Isosaaren. Selvää oli, että vaihteleva ja voimakas lounais-/länsi-/luoteistuuli antaisi lisämausteen tapahtumaan sekä voimienjaon että reittivalintojen suhteen.

Ensimmäisten Pikkuvesijärvellä tehtyjen ”kunniakierrosten” jälkeen putkahdimme pienen sillan alta Vesijäven isolle selälle, jolloin todellisuus tuulen voimakkuudesta iski vasten kasvoja. Ensi töiksi oli melottavana noin 4km lähes täysin vastaiseen kohti Vasikkasaarta. Vasikkasaaren takana oli hetken hiukan tyynemmät olosuhteet, mutta kun Messilän suojaavat kukkulat jäivät taakse, joutuivat suppailijat armottoman sivuvastaisen tuulen ja jo kohtuullisen kokoisten aaltojen riepoteltaviksi matkan jatkuessa kohti Enonsaarta. Kun Enonsaaren niemen kärki oli saatu ohitettua, päästiin hetkeksi sivumyötäisten aaltojen kuljetettavaksi ja Isosaaren kallioiden jälkeen nautittiin hetki jopa täysin myötäisestä tuulesta ja aallosta. Isosaaren takana oli vielä noin 2,5km tyyni osuus ennen paluumatkalle kääntymistä. Myötäisestä osuudesta ei paljoa iloa irronnut, koska takaraivossa oli koko ajan tiedossa, että paluumatka tulisi olemaan lyhintä reittiä noudattaen sivuvastainen mikä SUP laudoilla tarkoittaa käytännössä lähes pelkästään toiselta puolelta melomista maksimitehoilla.

Laura Pokela: Oma kisakuntoni oli tältä kesältä sen verran kysymysmerkki, että tavoitteenani oli näissä olosuhteissa lähinnä reitin läpi melominen järkevällä voimien jaolla. Ensimmäisen vastatuuliosuuden jälkeen selkä oli kuitenkin jo siinä määrin hapoilla, että paras teho oli jo poissa. Myötä osuuksilla kroppa hieman palautui, mutta käännyttäessä Isosaaren takaa takaisin vastatuuleen oli selvää ettei lyhimmän reitin valitseminen olisi vaihtoehto. Niinpä paluureitiksi muotoutui paluu Enonsaaren alapuolelta ensin suoraan vastatuuleen ja Vasikkasaaren kupeesta tarkoituksena laskea myötätuuleen kohti Pikkuvesijärveä ja maalia. Järviolosuhteissa tuulet ovat kuitenkin oikukkaat ja Vasikkasaarella tuuli oli jo kääntynyt niin, että loppumatka olikin sivutuulta ja korkeintaan sivumyötäistä juuri ennen maalia, eikä suinkaan myötäistä kuten olin laskeskellut. Viimeiset kilometrit olivat jo todella tuskaiset.

Suurin osa kilpasarjalaisista valitsi lyhimmän reitin järven itäreunaa ohi Lahden sataman, mikä oli noin 21,5km, kun taas lähempää Vasikkasaarta tehty paluumatka oli mitaltaan noin 22,3km. Kisa oli todella raskas kaikille, mutta kukaan ei keskeyttänyt. Miesten voittajalta matkaan kului aikaa noin 2h 40min. Naisten sarjan voittajalta noin 3h30min.

Miesten voittaja: Thomas Fagerström (instagram: tgustavof )

Naisten voittaja: Laura Pokela (instagram: laurakisasup )

Kilpailukuvat: Janne Laine: http://extremebrilliance.com/photogalleries/EnduranceTourLahti-11-08-2018/index.html

Raportti: Laura Pokela