38. MM-OPEN Hangon Silversandissa 8.8.-9.8 2020 report

Place: Silversand Hanko
Organized by Hyvinkään Surffaajat ry
Results Overall, Open, Raceboard, Techno & Windsurfer

Photo by Radovan Kubin

Report written by Juha Blinnikka.

Järjestyksessään 38. Hyvinkään Surffaajien järjestämä Hanko MM-Open järjestettiin upeassa säässä Hangon Silversandissa. Lauantain ensimmäisessä kipparikokouksessa kilpailupäällikkö avasi tapahtuman historiaa. Hyvinkääläiset surffikaverukset kerääntyivät Hangon Silverin rannalle viettämään kivaa viikonloppua surffauksen ja ”muun mukavan” merkeissä vuonna 1983. Osa kaveruksista oli tuolloin töissä ulkomailla, joten kilpailun nimeksi päätettiin antaa Hanko MM-Open. Ensimmäisten kilpailujen jälkeen Hangon kaupungin johtaja sai lukea paikallislehdestä, että Hyvinkääläinen purjelautailija oli voittanut Hanko MM-Open kilpailut, tietämättä mitä tämä ”MM” oikeastaan tarkoittikaan, ja oli valmis luovuttamaan voittajalle tontin. No, tontti jäi luovuttamatta, kun totuus valkeni kaupunginjohtajalle. Perinne on jatkunut siitä lähtien HySurfin Eloretkellä Hangon Silversandiin.

Kyseessä ei ole perinteinen ratapurjehduskilpailu, vaan kilpailussa viikonlopun aikana ajetaan useita matkapurjehduslähtöjä Silversandin edustalla olevalla vesialueella, kiertäen saaria, luotoja ja merimerkkejä. Jokainen ajettava rata on erilainen, vaikka kyseessä olisikin samat saaret ja merimerkit. Kiertojärjestys on eri vallitsevan tuulen suunnan ja voimakkuuden mukaan.

Useana vuonna on järjestetty Rookie-cup aloittelijoille, mutta tänä vuonna järjestettiin lyhyempi rata Windsurffereille, Technoille ja ”koululaudoille”. Täyspitkä rata puolestaan piirrettiin Raceboard ja Avoimen luokan kilpailijoille. Tänä vuonna kisaan osallistui yhteensä 35 kilpailijaa, joista 24 raceboardiin ja avoimeen. Lyhyemmän radan kiersi 11 lautailijaa. Avoimessa luokassa sai kilpailla millä tahansa purjelautailuvälineillä, jotka eivät mahtuneet Raceboard luokkasääntöihin (RB = kölillinen (ei pyöreäpohjainen) lauta ja max 9,5 m2 purje). Avoimessa luokassa nähtiinkin yksi vanha vuoden 1988 tyyppinen olympialuokan pyöreäpohjainen Lechner merkkinen Div 2 lauta, jossa 12,5 m2 purje, kuusi nykyaikaista foililautaa. Raceboard lautoja 9,5 neliön purjeilla oli 14 kpl.

Lauantaina ensimmäisessä lähdössä oli kolmella ensimmäisenä maaliin tulleella kilpailijalla kolmet täysin erilaiset välineet; voittajalla Tero Toivosella oli Div 2:n lauta, toisena oli Antti Lipasti foililla ja kolmantena Juha Blinnikka Raceboard välineillä. Tuulen kevennyttyä foilit eivät enää lentäneet, vaan jäivät lähtölinjalle. Ensimmäisenä päivänä kokonaiskilpailua dominoi Tero Toivonen sijoituksillaan 1. 2. 1. ja toisena oli Raceboardillaan Juha Blinnikka 3. 1. 2..

Toisena päivänä tuulen noustessa hiukan, foilit nousivat kahdessa ensimmäisessä lähdössä kärkisijoille. Antti Lipasti, Jon Törnwall ja Ian Rautelin lennättivät taidokkaasti foilejaan pitkin Hangon vesiä. Viimeiseen lähtöön tuuli taas heikkeni sen verran, että foilit jäivät kärkikamppailusta pois. Viimeinen lähtö ratkaisi kokonaiskilpailun voiton Juha Blinnikalle. Viimeisessä lähdössä kolmoissaarelle tultaessa Mikko Bonsdorff johti, Tero Toivonen toisena, Kalevi Männistö kolmantena ja Juha Blinnikka neljäntenä. Muiden kiertäessä kolmoissaaria kauempaa pläkäalueen pelossa, Juha Blinnikka veti riskillä saaria hipoen, suojanpuolelta pumpaten sivuvastaista, muiden ohi yläpuolelta maaliin. Maaliin tultiin peräkkäin järjestyksessä Blinnikka, Bonsdorff, Männistö ja Toivonen. Näin ollen kokonaiskilpailun voitto meni Blinnikalle 3 pisteen turvin ennen Toivosta. Kolmanneksi tuli Männistö. Kevyistä tuulista johtuen ensimmäinen foili nähtiin tuloslistalla sijalla 7. / Antti Lipasti. Blinnikalle tuli myös Raceboard luokan voitto, Männistön Kalen ollessa toinen ja Bonsdorffin kolmas. Avoimen luokan paras oli Tero Toivonen, toinen oli Antti Lipasti ja kolmas Jon Törnwall.

Neljä Techno välineillä kilpailevaa nuorta kilpaili samoissa lähdöissä viiden Windsurfervälineillä seilaavan naisen ja kahden sekalaisilla välineillä kilpailevien kisaajan kanssa, Felix Sergein (Techno) viedessä joukkoa kärjessä.Technojen paras oli Felix Sergei ennen Einari Tiaista. Kilpailunjohtajan päätöksellä Windsurferluokkaan liitetyt sekalaiset koululaudat kulkivat hyvin ja 8,5m2 purjeella ajanut Riina Rautelin olikin tämän ryhmän nopein. Varsinaisilla Windsurfer välineillä parhaiten ajoi vasta tänä kesänä surffauksen aloittanut Pike Blinnikka, Sini Rautelinin ollessa aivan Piken kannoilla. Suuri osa Techno/Windsurfer luokkien kisaajista oli mukana ensimmäistä kertaa purjelautakilpailuissa, mikä osoittaa sen, että lisää osallistujia on tulossa lajin pariin tulevaisuudessa.

Suuret kiitokset kilpailuorganisaatiolle hyvästä kilpailusta ja kanssakilpailijoille hyvästä ja rehdistä kisasta.

Photo by Timi Hellman

Link to more photos taken by Timi Hellman