IQFOIL INTERNATIONAL GAMES final report

Date: 19TH TO 24TH OCTOBER 2020
Place: CAMPIONE DEL GARDA, PROVINCIA DI BRESCIA, ITALY
Website: internationalgames.iqfoil.org

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita iQFoil kilpailuissa.

Uuden 2024 olympialuokan iQFoilin viisipäiväiset International Gamesit käytiin Campione del Gardalla 19.-24.10.2020. Suomea edusti Raceboard luokan kaksinkertainen maailmanmestari Aleksandra Blinnikka, Anna Haavisto, Jakob Eklund ja Martin Mikkola Windsurf Team Finlandista. Koronaepidemia vei kilpailujen MM-tittelin, mutta taso säilyi!

Kilpailujen aikana ajettiin 9 ratalähtöä, 1 matkapurjehduslähtö ja useampi pujottelu- eli slalomlähtö naisille sekä miehille. Suurin osa päivistä venyi jopa 12 tuntisiksi, koska aamuisin tuuli pohjoisesta, keskipäivällä tuuli loppui ja kääntyi myöhemmin etelään.
– ”Enpä ole aikaisemmin ollut kisoissa, joissa joka päivä olisi melkein 12 tunnin mittainen! Nousimme aamuisin klo 7:00, söimme aamupalan, jonka jälkeen ajoimme erittäin mutkikasta ja jyrkkää tietä kilpailualueelle. Tämä sai kyllä sykkeet nousemaan, huh. Alueella pistimme kamat kasaan ja kilpailimme. Tämän jälkeen tulimme rantaan syömään ja odottamaan tuulen kääntymistä. Heti, kun tuuli nousi, niin lähdimme uudestaan vesille. Yleensä olimme takaisin kämpillä klo 19-20 aikaan illalla. Viisi päivää putkeen tätä niin kyllä siinä hieman väsytti!”, totesivat kilpailijat.

Pahemmilta kommelluksilta säästyttiin, mutta valitettavasti Jakob ja Martin molemmat joutuivat pariin kolariin vesillä. Onneksi molemmat olivat kunnossa ja säästyttiin välinerikoilta! Yhdessä kolarissa muunmuassa espanjalaisen kilpakumppanin lautaan tuli useamman sentin pituinen halkeama, koska foili oli mennyt kokonaan laudan sisään. Läheltä piti tilanteita riitti kaikilla, koska katapulttauksia tapahtui silloin tällöin ympärillä (kuva liitteenä naisten startista).

Koko tiimi on tyytyväinen panokseen ja ovat innoissaan jatkosta. Tiimi kävi kilpailun yksityiskohtia myöten yhdessä läpi. Mitkä asiat menivät hyvin ja missä on parannettavaa jatkossa. Tämä oli kaikille yhtä jännittävää, koska kukaan ei tiennyt millainen taso ja millaista menestystä kilpailuista tulee.

– ”Saimme välineet vasta kesällä ja olemme keskittyneet kauden aikana tekniikkaan. Nyt voimme alkaa hiomaan yksityiskohtia paremmin. Kilpailuissa purjelautailijat oppivat lähtö lähdöltä uusia asioita. Tämä oli ensimmäinen iso kansainvälinen kilpailu tiimille uudessa luokassa ja oli odotettavissa, että siellä tulee tapahtumaan pieniä kommelluksia. Kamppanjamme ”2024 Pariisia kohden” on juuri startannut ja olemme tiiminä todella innoissamme, motivoituneet jatkamaan kehittymistä ja tekemään täysillä töitä sen eteen.” sanoi espanjalainen valmentaja Borja Carracedo Serra.

Kilpailut voitti ammattipurjelautailija Sebastian Koerdel (GER) miehissä ja Noy Drihan (ISR) naisissa. Kilpailijoita oli yhteensä 186 (118 miestä ja 66 naista). Suomalaisten sijoitukset olivat Aleksandra Blinnikka 52., Anna Haavisto 54., Jakob Eklund 73., Martin Mikkola 103.

– ”En vielä alkuvuodesta uskonut, että osallistuisin tänä vuonna kansainvälisiin kilpailuihin uudessa luokassa. Hyppäsin ekaa kertaa foilin päälle kesäkuun puolessa välissä ja nyt jo isoissa kilpailuissa. Suoraan syvään päätyyn vaan! Ensimmäisenä päivänä jännitti todella paljon. Foililla kaikki tapahtuu niin paljon nopeammin verrattuna muihin purjelautailuluokkiin. Useampana päivänä tuulen ollessa oli aika napakka vähän väliä joku katapulttasi kovassa vauhdissa edessä tai vierellä; oma reagointi täytyi olla tällöin erittäin nopeaa. Vaikka sijoitukseni onkin loppupäästä niin olen erittäin ylpeä siitä, miten tuli suoriuduttua kilpailussa. Olisi voinut mennä paljon huonomminkin, mutta olisi voinut toki mennä paremminkin. Virheistä oppii ja en malta odottaa seuraavia isoja kilpailuja. Näin sitä mukavuusaluetta kasvatetaan!!” toteaa Aleksandra positiivisesti.

Koronan vuoksi myös kilpailujärjestelyt olivat poikkeavat normaaleista proseduureista.
– ”Normaalisti isoissa kilpailuissa on aina avajaisseremonia ja erilaisia sosiaalisia tapahtumia. Nyt kaikilla oli maskipakko, turvavälit olivat pakolliset ja mitään kokoontumisia ei pidetty. Rekisteröityminen tehtiin netissä ja päivittäiset infot pidettiin livelähetyksenä. Kaikki hoidettiin netin välityksellä. On pakko sanoa, että tämä oli positiivinen yllätys, koska kaikki toimi todella hyvin näinkin!”

Osa-tiimistä suuntaa suoraan kilpailujen jälkeen Portugalin Vilamouraan seuraaviin kilpailuihin. RS:X Olympialuokan EM-kilpailut järjestetään 23.-28.11.2020. Tuuli Petäjä-Siren liittyy tässä vaiheessa mukaan tiimiin. Kilpailussa tullaan näkemään Tuulin lisäksi Aleksandra Blinnikka, Jakob Eklund ja Filip Store. Miehillä on vielä mahdollisuus lunastaa kisapaikka Tokion olympialaisiin.

International Games nettisivut: https://internationalgames.iqfoil.org/
Tulokset: http://iqscore-live.s3-website.eu-west-3.amazonaws.com/results 

Teksti: Windsurf Team Finland – Aleksandra Blinnikka

Kuvat nimetty kuvaajien nimillä. Lähikuvissa FIN 6 Aleksandra Blinnikka, FIN 8 Jakob Eklund ja FIN  9 Martin Mikkola. Muut kuvat fleetistä. (Pepe Korteniemen iso hq resoluutio kuva suomen vesiltä).

Aurinkoisin Terveisin,
Aleksandra Blinnikka