KISARAPORTTI: Twind Slalom SM 27.-28.9.2016

JOEL GRÖNQVIST SUOMENMESTARIKSI NÄYTÖSTYYLIIN

Rauli pyyhkäisi Hangon yli ensimmäisenä kisapäivänä, mikä siivitti Kalvik surf:n Joel Grönqvistin (Loftsails, Patrik) kulkua voitosta voittoon. Tuuli ujelsi aamusta pitkälle iltapäivään 14-18 m/s lukemissa. Näin voimakkaat kesätuulet ovat harvinaisia ja vielä harvinaisempaa on, että sellainen sattuu kisapäivään. Kärryn pohjilta kaivettiin pieniä purjeita käyttöön ja osa joutui nostamaan kädet pystyyn Raulin edessä. Joel vain veti 7m2 purjetta tiukemmalle ja otti entistä päättäväisemmän asennon.

Surfingin Jon Törnwall (Severne, Starboard) taituroi itsensä toiselle sijalle venymällä jo lähes mahdottomalta näyttävissä tilanteista itsensä jatkoon ja tsemppaamalla hienosti kovatuulisimpien lähtöjen finaalissa kärkisijoille 5 m2 purjeella. TWC:n Jussi Ohlson (P7, Starboard) tarjosi kovan vastuksen Jonille, mutta joutui taipumaan kolmannelle sijalle ennen HSF:n Marianne Rautelinia (Loftsails, Patrik), joka samalla oli Masterssien ja naisten Suomenmestari. Masterien toinen oli JPS:n Markus Huhtinen ja kolmas Tomi Kalatie. Totuttuun tapaan naisten toinen oli Joensuun Maija Hakala ja kolmas TWC:n Nina Oksa. Anna Arosilta-Gurvits tuli rohkeasti mukaan myrskytuuliseen  ensimmäiseen slalomkisaansa. Nuorten ainoalle osallistujalle Riina Rautelinille aallokko ja tuuli olivat vielä liian haastavat. Hyvä yritys-palkinnon pokkasi Jalmari Vaissi taistelemalla ylisuurilla välineillä läpi kaikki lähdöt. Lopullinen sijoitus kilpailussa oli 12.

Kilpailupäällikkö Ian Rautelin, toimitsijatiimeineen (Hada, Sini ja Riina) hoitivat kisajärjestelyt moitteettomasti. He rakensivat viiden käännöksen avotuuliradan siten, että kilpailijoiden oli helppo odotella lähtöä mittariluodon matalikossa ja maaliin ajettiin suoraan rantaan. Paaran puolen halssit olivat melko syviä avotuuliosuuksia, mikä testasi purjehtijoiden taitoa ja taktista osaamista. Poijutilanteisiin tuli mielekkyyttä; ei ehkä kannattanutkaan aina jiipata poijua nuollen. Toisaalta neljännellä poijulla, joka oli noin 50 m lippukarin yläpuolella, ei liian pitkällekään kannattanut venyttää. Onneksi Jussi Ohlsonin kuumottava jiippi lippukarin ympäri päättyi onnellisesti. Ihan sinne asti ei kuulemma ollut tarkoitus.

Kilpailu saatiin hienosti käyntiin aikataulun mukaisesti klo 11 ja viimeinen 7. eliminaatio alkoi 19:30. Tuuli alkoi pätkiä viiden jälkeen, mikä sai säpinää kilpailijoihin, kun isot purjeet ja laudat kaivettiin esiin vielä siinä vaiheessa, kun aika moni oli jo saunavalmis. Sunnuntai oli tyyni, siten kilpailijat pääsivät starttaamaan kotimatkalle hyvissä ajoin,  23 kilpailijaa ilmoittautui mittelemään SM-titteleistä. Muutama kilpailija todennäköisesti menetettiin Porin aaltomekkaan povatun vuosisadan kelin edessä. Nyt jäi nähtäväksi olisiko viime vuoden Suomenmestari Tuomo Naalisvaara onnistunut sekoittamaan pakkaa.

Kiitos kilpailijoille ja kisajärjestäjille!

Teksti: Marianne Rautelin
Kuvat: Ian Rautelin

KUVAT, TULOKSET