RS:X European & Youth European Championship 2020

Date: 22nd to 28th November 2020
Place: Vilamoura, Portugal
Website: https://www.rsxclass.org/europeans2020/

EM-kilpailut tarjosivat haastavat olosuhteet koko viikolle! Saimme kokea päiviä jolloin ei ollut tuulta ollenkaan ja toisina päivinä olikin sitten kova tuuli ja jättimäiset aallot. Välillä purjelautailtiin pimeässä, välillä kaatosateessa ja välillä auringonlaskussa. Aikamoinen kokemus! Viimeisenä päivänä päästiin kisaamaan yksi lähtö plaanattavissa olosuhteissa. Kolme päivää plaanattiin, yhtenä päivänä ei kisattu tuulen puutteen vuoksi ja yhtenä päivänä oli hieman kevyempää tuulta.

Miehet eivät tällä kertaa päässeet käsiksi ensi vuonna järjestettävien Tokion Olympialaisten maapaikkaan. Seuraavaksi Jakob, Filip ja Aleksandra siirtävät pääpainon uuteen iQFoil Olympialuokkaan ja aloittavat valmistautumisen 2024 Olympialaisiin.

Tuuli Petäjä-Siren: Treenileirin perusteella ajattelin olevani kokonaistuloksissa korkeammalla. Olosuhteet muuttuivat Vilamourassa kuitenkin olennaisesti, enkä ole päässyt harjoittelemaan tällaisessa aallokossa koko vuonna. Nyt täytyy miettiä, miten saan järjestettyä talven niin, että pääsen treenaamaan riittävän hyviin olosuhteisiin. Haasteista huolimatta tämä oli minulle paras arvokisatulos moneen vuoteen. Eroni kärkeen ei ole koronavuonna kasvanut, vaan kehitykseni suunta on oikea. Olen melko tyytyväinen tulokseen, mutta hieman jäi kyllä hampaankoloon.

Aleksandra Blinnikka: Hauska, mutta haastava viikko! Tavallaan vähän harmittaa se, että ollaan oltu täällä yhteensä 5 viikkoa ja kovemmat kelit sattuivat ensimmäistä kertaa kisaviikolle. Näihin ei valitettavasti ollut tarpeeksi treenitunteja, jotta olisin pärjännyt. Täysillä vedettiin kumminkin alusta loppuun saakka. Jatkossa pääpaino meneekin sitten kokonaan uudessa iQFoil luokassa ja tähdäten 2024 Olympialaisiin. Uusia haasteita kohden hymyssä suin!

Jakob Eklund: Tuloksellisesti alakanttiin. Tämä ei ollut yllätys, koska taso kovassa tuulessa ja aallokossa ei ole riittävä. Tästä tulikin kovan tuulen regatta, johon en voinut vaikuttaa muuten kuin tekemällä parhaani. Seuraavaksi on helppo edetä, koska täysi paino voi olla iQFoil luokassa ja päämäärä 2024 Olympialaiset.

Filip Store: Kisat menivät ihan hyvin. Vähän tatsi hukassa, koska polven takia olin niin kauan sivussa, mutta tosi mukava päästä taas kisaamaan! Uuden olympialuokan lanseerauksen miehiä oli vain 43 osallistujaa verrattuna viime vuoden 120. Aikamoinen ero. Pitkälti taso oli verrannollinen Olympialaisiin. Perässä pysyttiin, mutta ei paljoa pystynyt haastamaan, joka jäi harmittamaan. Yhden lähdön jouduin polvikipujen takia jättämään väliin. Aallokko oli aika armoton ja keli kova niin olosuhteet eivät antaneet polvelle paljoa anteeksi. Työ jatkuu uuden olympialuokan parissa ja katseet siirretty kohti Pariisin kisoja.

Valmentaja Borja Carracedo Serra: Olen tyytyväinen tiimin panokseen ja suoritukseen. Olosuhteet olivat hankalat kaikille, koska tiesimme että plaanattavat olosuhteet eivät ole meidän vahvuus. Kilpailujen loppua kohden suoritukset paranivat ja niin paranivat myös tulokset. Olen tyytyväinen ja ylpeä kuinka kaikki jaksoivat vetää täysiä viimeiseen lähtöön saakka!

Tulokset: Tuuli Petäjä-Siren 15., Aleksandra Blinnikka 29., Jakob Eklund 39., Filip Store 42.

Tulokset: http://vilamourasailing.sailti.com/en/default/races/race-resultsall/text/RSXEYEC2020-en/menuaction/race 

Viralliset sivut: https://www.rsxclass.org/europeans2020/ 

Photos by: Jaro Costa Ferreira and Borja Carracedo Serrra