Suomalaiset mitaleille Viron aalloilla – EMV 2013

Aaltopurjelautailun Viron mestaruuksista (EMV 2013 Surfkool Open) kisattiin keskiviikkonan 9.10.2013 Ristnassa, Hiidenmaalla.

Viron kilpailuissa tuulet jäivät odotettua heikommiksi joten virallinen mestaruustitteli jäi jakamatta. Lähtöjä päästiin kuitenkin ajamaan ja tuore Suomen SM-mitalisti, Tuomo Naalisvaara, vei kärkipaikan myös Viron kisoissa. Toiseksi sijoittui Viron edellisvuoden voittaja Robert Koppel. Kolmannen sijan vei Virossa opiskeleva Suomen Timi Hellman joka nähtiin myös Suomen wave-kisoissa.

Tuomon raportti kisoista

Maanantaina saatiin kutsu Viron pojilta keskiviikkona Ristnassa järjestettäviin Eestin mestaruuskilpailuihin EMV 2013 Surfkool Open. Ristnan spotti on aivan Hiidenmaan länsikärjessä, melkein keskellä Itämerta, joka on yksi parhaista Pohjois-Euroopan mestoista aaltopurjelautailuun. Aaltojen laatu on parhaillaan isojen valtamerten saarten luokkaa!

Keskiviikon ennuste oli 1.5m-2m aaltoja ja 10-14ms lounaistuulta. Ja tää spotti on näillä ennusteilla normaalisti LIEKEISSÄ!

Eli tiistaina tehtiin nopeita päätöksiä, pakkasin autoon mun aaltopurjelautailukamat, ja otin nopean lähdön Tallinnaan. Yöksi Tallinnaan opiskelemaan muuttaneen surffifrendi Timi Hellmannin luokse, josta jatkettiin aamulla 8 maissa Rohukylään Hiidenmaalle lähtevälle lautalle.

Tuuli jäi Hiidenmaallakin alle ennusteiden, huonoimmillaan ainoastaan 4-8 metriin sekunnissa, mutta meri pumppas todella kliiniä 1,5-2 metrin aaltosettejä ajoittain, puhtaalla sideshore tuulella.

Kisat päätettiin viedä läpi single eliminaationa, jossa ajettiin 4 kertaa 3 miehen heatit. Jokaisesta heatista yksi mies valittiin jatkoon semifinaaliin. Mulla arvottiin ekassa heatissa vastaan Latvian Kristian Tutans ja Viron Erno Kaasik. Kevyen tuulen takia oli pakko ottaa Blackbox alle, ja se osoittautukin killeri-valinnaksi. Tuomarit arvostelivat jokaiselta 2 parasta aaltoa, mutta hyppyihin ei tuuli riittänyt, joten se oli ihan puhdas aaltoratsastuskisa.

Lauta toimi loistavasti ja isoimmat setit murtuivat A-frame tyyppisinä, joissa pääsi tarjoamaan yhteen hyvään lippaan vertikaalisti ja sit toinen käännös shoulderille. Voitin heatin ja pääsin semifinaaliin jossa vastassa oli Latvian Gavrilos joka voitti oman alkueränsä. Heatit olivat vain 15 min pituisia ja tajusin heti, että ainoa tapa voittaa on odottaa maltilla ulkona isoimmat setit. Kaikessa oli vain kyse siitä, että osasi valita setistä isoimpana murtuvan allon. Vartin heateissa kello tikittää ja liian pienellä aallolla rantaan hötkyillessä menettää useamman minuutin peliaikaa.

Voitin semifinaalin, eli finaali paikka oli varmistettu. Heti seuraavana oli vuorossa toinen semifinaali, johon Timi Helmann oli vetänyt loistavasti myös samalla blackboxilla. Meillä kävi hyvä tsägä ku oltiin eri heateissa! Lautaa vaihdettiin heattien väleillä lennosta rantavedessä. Timi veti hyvin, mutta vastassa oli Viron viimevuoden mestari Robert Koppel joka veti finaalipaikan mestarin varmuudella.

Finaali oli tiukka, ja Koppel todella hyvä vetäjä, mut sain taas valittua hyvät aallot. Blackbox oli omiaan surffissa. Sain pidettyä hyvät spiidiit aallolla ja cutbackienkin ajoitukset meni ihan nappiin.

Heatin jälkeen en ollut niinkään varma, että miten meni sillä näin et Koppelkin rippas aaltoja tyylillä.

Lopulta voittohan sieltä tuli! Virallinen EMV status jäi jakamatta, kevyen tuulen vuoksi, mutta Wave Surfkool Openvoitto siis tuli ja kirkkain mitali kaulassa on helppo hymyillä!

Timi taas veti hienosti kolmanneks, ja oon super-onnelllinen Timin puolesta! Se on reissannu ja treenannu mun kanssa vuosikausia ja on super-innokas ja easy going kaveri.

 

Eestin poikia täytyy kanssa kiittää isosti, sillä siellä on aivan huippu meininki!!! Tuntui ihan oikeasti, että he olivat täysin vilpittömästi fileissä siitä et me päästiin mukaan. Kisassa siis oli käytännössä Viron, Latvian ja Liettuan parhaat jäbät mukana!

A very special thanks goes to Estonian windsurfing fellows! They have amazing spirit and passion for windsurfing, and also were sincerely happy to have fellow surfers to visit their world class spots!

The competition was really great and well organised with the best windsurfers from Estonia, Latvia and Lithuania! Thank you, see you next time!

T: Tuomo FIN-3 & Timi FIN-51

Teksti: Tuomo Naalisvaara, edit Mikko Vatanen
Kuvat: Team vosa.ee, Alar Vaarak, Timi Hellman