Marianne Kaplas voittoon Viron Slalom-mestaruuskisoissa

Ian Rautelin ja Marianne Kaplas edustivat upeasti Suomea Slalom-luokan Viron mestaruuskilpailuissa Pärnussa

Pärnun Kullipesä houkutteli ennätysmäärän kisaajia mittelöimään slalomtaitojaan kaksipäiväisessä kisassa.

Lähes neljäkymmentä kuskia, kolme naista ja kuusi nuorta starttasi kilpailuun. 37 kisaajaa jaettiin kahteen fleettiin yhteislähdöllä, joista 15 ensimmäistä selvittivät tiensä ykköslähtöön ja loput kakkoseen. Ykkösen viisi huonointa vaihtoivat paikkaa kakkosen parhaiden kanssa. Jokainen lähtö tuotti tuloksen. Järjestäjä rakensi neljän jiipin avotuuliradan, jonka kaksi ensimmäistä osuutta olivat lähes kilometrin pituiset.

Ensimmäisenä päivänä tuuli aluksi 9 -11 ms, tuulen yltyessä päivän mittaan 13-15 m/s saakka. Aaltoa kehittyi, mutta se oli melko selkeää luettavaa. Toisena päivänä tuuli oli heikompaa noin 6-8ms, mutta tasaisena hyvinkin täytti slalomille asetetut tuulirajat.

Suomen Marianne Kaplas vei selkeän voiton naisten sarjassa, sijoittuen yleisessä sarjassa kahdeksanneksi. Miesten kovatasoisessa sarjassa Ian Rautelin pääsi lopulta oman luokkansa neljännelle sijalle ja kokonaistuloksissa kuudennelle sijalle.

Ian kertoo: Pysyin hyvin kärjen vauhdissa ja 6 lähdön jälkeen olin viidennellä sijalla. Lähtöön 4 tuuli nousi noin 15 metriin. Olin 7.8 lla liikkeellä ja sain taistella koko radan läpi. Kaikki voimat meni siinä ja vähän lähtöjen välillä nautittua mysliäkin meni kaloille. Molemmat reidet kramppasi maalilinjan jälkeen ja en meinannut saada kamoja raahattua rannalle. Onneksi oli tunnin tauko ennen kahta viimeistä lähtöä.

Ekana päivänä putosin kerran kakkoseen kun ekalla poijulla kärki dippasi ja seuraava, jota yritin juuri ohittaa sisältä, käänsi ylös ja tila loppui. Täräytin suoraan jaloille ja kaksi seuraava tuli mun päälle. Olin koko läjän alimmaisena enkä päässyt mihinkään kunnes muut oli häipyneet.

Toinen moka tuli päivän viimeisessä kun sain nappi lähdön ja ajelin Martinin kanssa samaa vauhtia ekalle poijulle. Muut jäi aika kaus. Martin puristi ohi ennen poijua, jiippasi ensimmäisenä, minä perässä ja todella amatöörimäisesti nurin. Sain purjeen nopeasti ylös mutta muutama ehti ohi.

Toisena päivänä tuuli oli kevyempää. Suht hyvin meni siinäkin tuulessa mutta ekan päivän jälkeen hieman takana ollut nuori veti hyviä sijoituksia ja pudotti mut lopulta kuudenneksi.

Mari kertoo: 37 kuskin karsinnassa sattuu ja tapahtuu. Ensimmäisellä poijulla olin hieman varomaton ja jouduin vesilähtöä tekevän kamppaamaksi. Pääsin ylös nopeasti, mutta menetin muutaman sijan ollen maalissa 16. Aloitin siis kakkosesta. Ensimmäisessä lähdössä olikin melko kova kilpailu, kun muutama kovempi kuski oli kolaroinut tai muutoin mokannut. Neljäs sija kantoi kuitenkin ykkösfleettiin.

Aloitin päivän 107 l laudalla ja 7,8 m2 purjeella, päivän edetessä vaihdoin 97 l lautaan ja 7.0 m2 purjeeseen. Tuo pienempi setti osoitti jälleen kerran kilpailukykynsä. Isommassa on hieman vielä säätämistä, mutta paljosta sekään ei ole kiinni. En ole oikein ehtinyt testata tuon purjeen downhaul asetuksia. Ajoin kohtuu hyvin kovassa kelissä, mutta muutama virhe pudottivat minut kahteen otteeseen kakkosfleettiin. Ensimmäisen päivän jälkeen olin vasta 16 sijalla. Toisena päivänä oli kevyempi tuuli. Hyvillä lähdöillä, lautavauhdilla ajoin sijoja 7-8, joka nosti minut lopulta 8 sijalle.

Eestin kisaajien taso on melko kova, hyviä kuskeja on paljon. Isossa porukassa oli hauska kisata. Järjestelyt toimivat hienosti. Yhden lähdön karsinta voi olla arpapeliä isossa porukassa. Tässä kilpailussa ajettiin kuitenkin niin paljon lähtöjä, että karsintalähdön merkitys ei ollut kovin suuri. Parempi kuitenkin voisi olla kahden lähdön yhteistulos tai parempi kahdesta lähdöstä. Oikeutta kolareissa ei saanut, koska jurya ei ollut.

Kilpailun tuloslista löytyy Viron purjelautaliiton sivuilta:

http://purjelaualiit.ee/tulemused/2012/Slaalomi_EMV1_2012_final.htm

Raportti & Kuvat: Marianne Kaplas, Ian Rautelin

Lisää kuvia kisoista:

https://plus.google.com/photos/108300647976110661475/albums/5752799893329486833?banner=pwa