PAKE 2017 lähestyy. Mikä PAKE? Lue lisää Kepu Alilan jutusta PAKE 2016 -kisoista.
Leijahiihtovaellusta meillä ja muualla
Kolmisen vuotta sitten Kilpisjärven takamaaston tuntureilla heräsi idea kahdella kaveruksella, että pitäisi päästä mittaamaan omia kitetaitoja ja osaamista ihan oikeissa kisoissa. Vuonna 2015 haettiin suoraan pahamaineiseen Varanger Artic Kite Enduro -kisaan mukaan. VAKE:n reitti on noin 350 km pitkä. Siinä suunnistetaan pareittain leijojen vetämänä tai hiihtämällä olosuhteiden mukaan pitkin Varangerin niemimaata self support -meiningillä eli kaikki kamat mukana. Teltta, keitin, vaihtokamat, leijat, muonat… lista on aika pitkä. Kaikkiaan noin kolmenkymmenenviiden kilon edestä rakkaita harrastusvälineitä. Ei oikein tiedetty mihin oltiin menossa, mutta mentiin kuitenkin. Kisa oli raskas, vaati paljon ja antoi paljon. Kaikkea ei voinut osata ensimmäisenä vuotena, vaikka hyvät neuvot saatiinkin Lahden kuruilta Teemulta ja Jannelta. Kisa on kansainvälinen ja sinne otetaan mukaan vuosittain noin neljäkymmentä joukkuetta. Vuonna 2016 joukkueita VAKE:ssa oli viidestätoista eri maasta.
Lappiksen nykyisen pastori Rautavan kanssa ruvettiin sumplimaan, että tämmöinen kisa pitää saada myös meille tänne Suomeen. Kuului jonkun verran soraääniä heti matkan alussa, ettei tuollainen homma voi onnistua Suomessa ja ei sinne kukaan tule. Vaan kuinkas kävikään: Homma lähti ihan lapasesta. Nyt meillä on heti ensimmäisenä vuonna WISSA:n hyväksymä maailmancupin osakilpailu PAKE, Pallas Kite Enduro. Kaksi muuta osakilpailua ovat alussa mainittu VAKE Norjassa ja TOKE Venäjällä. Maailmancup -kiertue jatkuu myös seuraavana vuonna.
Tiivis yhteistyö TOKE:n kilpailun johtajan ja muiden norjalaisten kanssa kannatti. Saimme pelkästään positiivista palautetta kisasta sekä kilpailijoita että kisaa seuranneelta yleisöltä. Kisa ei olisi onnistunut ilman Leijakoulu Lappiksen tiivistä yhteisöä, suuri kiitos heille! Oman loman ohessa yksi jos toinenkin talkoili kunnioitettavan tuntimäärän, jotta kisa onnistuisi mahdollisimman hyvin.
Vaikka maailmancupin alla mennäänkin, niin leijavaelluspiirit ovat sen verran pienet vielä maailmallakin, että Suomen osakilpailu on tarkoitettu lähinnä aloittelijoille ja ensimmäistä kisaa pohtiville. Pallas Kite Enduron tarkoitus on madaltaa hieman kynnystä ja ottaa se ensimmäinen askel leijahiihdon vaelluspuoleen turvallisesti ja valvotusti. Kisaaminen hampaat irvessä on toissijainen asia, vaikka useamman kisailijan hammasrivistö Pallaksella näki päivänvalon. Saattoi toki olla myös pelkästä hymystä?
Nähdään Pallaksella myös keväällä 2017, terveisin hyväntuulinen Kepu
Katso myös:
VAKE: Varanger Kite Enduro vake.no
TOKE: Trans-Onego Kite Enduro trans-onego.ru/en/
PAKE: pallaskite-enduro.net