Leijalautailussa alkuun

Tämä artikkeli on julkaistu Surf & Kite -lehdessä 1/2020. Lataa lehti s_k_2020_1_iso.pdf (80 Mt) tai s_k_2020_1_pieni.pdf (4 Mt).

Kuinka vaikeata se voi olla? Ostanpa vaan leijan netistä ja katson pari YouTube-videota. Näinkin ovat jotkut lajin aloittaneet, mutta kovin järkevää se ei kuitenkaan ole. Kurssien hinnat ovat edullisia ja tarjonta runsasta, että kurssin käymällä säästää kurssin hinnan takaisin niin onnistuneissa varustehankinnoissa kuin säästyneessä ajassa. Leijalautailu on myös laji, missä kannattaa miettiä sekä omaa että muiden turvallisuutta. Ensimmäinen oma leija ja muut varusteet kannattaa siis hankkia vasta kurssin jälkeen!

Alla on esittelyssä Suomen aktiivisimmat kitekoulut. Kaikkiin SPLL:n tiedossa oleviin kitekouluihin lähetettiin kysely heinäkuussa 2020 ja kyselystä muistutettiin myös laajasti Facebookissa. Kyselyyn vastasi yksitoista kitekoulua, mistä kymmenen opettaa sekä kesällä että talvella. Kysyimme opettajilta miten pitkään he ovat opettaneet, mitä muita lajeja he harrastavat ja terveisiä.

Laguuni, Helsinki, Espoo, Hanko

Laguunista kyselyyn vastasi Juuso Tilaéus. Laguunissa opettajia on useita Juuson lisäksi. Juuso on aloittanut kiteilyn v. 2008 ja opettanut 9 vuotta. Juuso harrastaa omien sanojensa mukaan myös muita vesileikkejä ja toivottaa uudet harrastajat lajin pariin: ”Pidetään hymy korvissa!” Laguunin uusiin palveluihin kesällä 2020 kuuluu rib-veneellä  saaristoon tehtävät kitereissut.

Zero Stress Kiteboarding, Helsinki, Hanko

Lorenzo Dotson Smith aloitti kiteilyn Suomessa jo v. 2007 ja opetustoimintaa on ollut v. 2015 lähtien Enzo Accorsin kanssa. Lorenzon muita lajeja ovat SUP, Foil Wing, lonkkarointi ja lumilautailu. ”Save time, get a lesson and start shredding sooner!!”

Leijasurffaus.fi, Hanko ja talvella myös pk-seutu

Joonas Tuomisen lisäksi Leijasurffaus.fissä opettaa pari muuta opettajaa. Joonas aloitti lajin Karrin kurssilla Hangon Tulliniemessä syksyllä vuonna 2005. Leijasurffaus.fi on toiminut vuodesta 2012 lähtien. Muita lajeja kaapeliwake ja alamäkipyöräily. ”Kurssille kannattaa tulla jos vähänkään laji kiinnostaa!”

Noroutine Sports, Helsinki, Hanko

Mikko Jokisen luotsaamassa Noroutine sportsissa leijasurffausta opettaa myös muutama muu opettaja. Mentori lajin pariin oli Esko Neuvonen 2005 keväällä Kallvik surf ry:n tonteilla. ”Mitä enemmän uit, sitä taitavammaksi tulet!”

Tmi Tapio Hinkkanen, Tampere, Pori

Tapion snowkite.fi on tunnettu kitekoulu varsinkin Tampereen seudulla ja Yyterissä. Tilauksesta opetusta on myös muualla. Lajin Tapio on aloittanut jo 17 vuotta sitten kurssilla, opetustoimintaa 15 vuotta. ”Jokainen päivä vesillä/lumilla leijan kanssa on hyvä päivä.”

Kitetirri Tmi, Lahti

Pekka Tirkkonen aloitteli jäällä jo 2001 4-naruisella C Quad kahvaohjattavalla leijalla..

”Toki en osannut käyttää, piti opetella kansainvälistä lehdistöä varten kahdessa päivässä”. Kitekursseja Pekka on vetänyt vuodesta 2002 lähtien ja hänellä on ollut yli tuhat oppilasta. ”Olkaa nöyriä, tuuli on melkoinen luonnonvoima ja ihan kaikkea oppia ei saa youtubesta, ride safe.”

Finkite, Turku, Yyteri, Hanko

Turo Mäkinen on opettanut kitelijijöitä jo kolme vuotta. Oma lajin aloitus tapahtui kantapään kautta v. 2013 Turun Ruissalossa. ”Tästä oppineena kehotan muita välttämään saman virheen.”

Leijakoulu Lappis, koko Suomi

Maanlaajuisesti Suomessa toimivasta leijakoulu Lappiksesta haastateltavana oli Yyterin aktiivi Tapani Smått. Tapani opettaa myös Tampereella ja on opettanut leijalautailua jo neljä vuotta. ”Kite on parasta mitä voit tehdä ilman housuja, mutta Suomessa on usein liian kylmä.” Leijakoulu Lappis on tarjonnut kitekursseja Suomessa vuodesta 2006 ja kursseja tarjotaan ympäri Suomen. Kurssien lisäksi Lappiksen porukka pyrkii laajasti parantamaan lajin näkyvyyttä ja turvallisuutta mm. kurssien sisällön jatkuvalla kehittämisellä ja tiedon jakamisella harrastajapiireissä. Kurssien sisältö rakentuu ympäri maailman kerätyistä kokemuksista ja opeista.

Pyry ja Pärske, Uusimaa, vain talvella

Heikki Veijola on harrastanut kiteilyä jo vuodesta 2009 lähtien ja opetustoimintaa v. 2016. Muita harrastuksia Heikillä ovat speedriding, kajakkimelonta, SUP, lumilautailu sekä purjehdus. ”Tervetuloa lajin pariin! Käykää ihmeessä kurssi, siellä oppii nopeammin ja saa parhaat eväät turvalliseen harrastamiseen. Oppiminen jatkuu tässä hommassa sitten koko elämän, kannattaa kysellä rannoilla/lumilla tyhmiä kysymyksiä kokeneemmilta.”

Koko lista kitekouluista ja opettajista yhteystietoineen on SPLL:n uudistuneilla verkkosivuilla:

spll.fi/leijalautailu/kiteopetus/