Leijalautailijan nyrkkisäännöt – Etäisyys on ystäväsi!
Seuraavat nyrkkisäännöt ja ohjeet on koottu yhdessä suomalaisten leijalautailijoiden kanssa. Niihin kannattaa suhtautua vakavuudella, sillä nykyaikaisessa leijassa on valtavasti voimaa ja se ei ole leikkikalu. Suomessakin on nähty paljon “läheltä piti”-tilanteita ja vakavat tapaturmat voidaan estää vain huolellisuudella ja järjen käytöllä. Usko meitä! Kamojen hajottaminen tai itsensä rikkominen ei ole mukava asia puhumattakaan sivullisen loukkaantumisesta. Leijalautailija on aina itse vastuussa muille aiheuttamistaan vahingoista. Kite-harrastajat ovat rantojen herrasmiehiä ja -naisia!
-
Pidä aina huolta, että leijan käyttöalueella tuulen alapuolella ei ole muita ihmisiä tai eläimiä, jotka voivat joutua vaaraan. Muista aina riittävä turvaetäisyys!
-
Anna aina tilaa muille vesillä tai jäällä liikkujille äläkä lennätä leijaa ihmisten yläpuolella. Älä oleta, että muut tietävät miten leija käyttäytyy.
-
Tutustu paikallisiin turva- ja luonnonsuojelumääräyksiin sekä vaaratekijöihin aina ennen leijan lennättämistä. Tunne voimalinjat, laivaväylät, tiet, lentoreitit, virrat, , luonnonsuojelualueet, rauhoitusajat, pyydykset ja karikot.
-
Valitse riittävän aukea paikka leijan turvallista lähettämistä varten. Suositeltava etäisyys on vähintään 100 metriä leijasta alatuuleen.
-
Varmista huolellisesti, että leija ei pääse itsestään liikkeelle rannasta tai jäältä. Älä ikinä jätä lennätysvalmista leijaa varmistamatta yksin rannalle.
1. Vastaan tullessa – Vasen käsi väistää
Yleisesti leijalautailijoille pätevät normaalit merellä liikkumisen väistämissäännöt.
Kohdattaessa sillä ajajalla on väistämisvelvollisuus, jolla on tuuli menosuuntaan nähden vasemmalla (paarpuuri, paarpuurin halssi).
Laudan kanssa normaalisti ajaessa siis vasen käsi edellä ajaessa on väistämisvelvollisuus.
Suksien kanssa ajaessa taas tuulen tullessa vasemman käden puolelta on väistämisvelvollisuus.
2. Samaan suuntaan – Tuulen puoleinen väistää
Mikäli molemmat ajajat menevät samaan suuntaan, on tuulen puolella (ns. yläpuolella) ajavalla väistämisvelvollisuus.
Samalla korkeudella kohdattaessa molemmat leijalautailijat siirtävät leijaansa välttääkseen toisen leijan narut.
- Tuulen puolella ajava väistää ohjaamalla leijansa ylöspäin kohti zeniittiä.
- Suojan puolella ajava laskee leijaansa alaspäin kohti maan tai veden pintaa.
Ohitettaessa ohitettava ei saa äkillisesti ja ilmoittamatta muuttaa kurssia, vaan hänen on jatkettava suoraan kulkusuuntansa mukaisesti.
Älä aja liian lähellä takana, koska edessä olevalla ei ole tilaa kääntyä ja et ehdi pysähtyä, jos hän joutuu äkillisesti pysähtymään ja nostamaan leijan ylös.
3. Ranta- ja leijan nostaminen – Rannasta lähtevällä etuajo-oikeus
Rannasta lähtevällä ja rantaan tulevalla leijalautailijalla on etuajo-oikeus muihin lautailijoihin nähden. Näiden kohdatessa rannasta lähtevällä leijalautailijalla on etuajo-oikeus.
Väistä aina leijaa nostavaa lautailijaa. Leijan lähettäjä ilmoittaa lähellä oleville, että aikoo nostaa leijan ilmaan.
4. Leijalla hyppääminen – Väistä aina muita
Hypättäessä leijalautailijan tulee varmistaa että tuulen alapuolella, takana tai vastaan ei ole tulossa toista leijailijaa tai muita, joiden päälle hän voisi ajautua hypyn aikana tai sen jälkeen.