Seekretin / Vedagrundin -pelisäännöt

Huom! Tämä sivu on siirretty uusille hankosurf.fi sivuille! Tätä sivua ei enää päivitetä 1.6.2021 lähtien.

Seekretin (Vedagrunditie, Vedagrundetin uimaranta) käyttöön Hangossa liittyy tiettyjä pelisääntöjä, joita meidän kaikkien on hyvä noudattaa. Alueella on vuosikausia käyty kädenvääntöä siitä saako aluetta ylipäätään käyttää kiteilyyn, joten molemminpuolinen hyväkäytöksisyys siis mukaan, kun alueelle mennään.

HUOMAA! Rannan länsipäässä (rannan oikeassa laidassa) on yksityinen ranta / piha-alue. Merkkinä on maanmittauslaitoksen asettama rajatolppa. Piha-alueen käyttäminen leijalautailuun on kiellettyä ilman tontin omistajan erityistä lupaa. Katso rannan raja-alueet Kansalaisen karttapaikasta.

Sääntöjä (huom. osa “säännöistä” on sovittu syksyllä 2010 ympäristökeskuksen kanssa):

 1. Kyseessä on luonnonsuojelualue, jossa koskevat kaikki luonnonsuojelualueeseen liittyvät säännöt. Koirat on pidettävä kiinni ja roskat on EHDOTTOMASTI korjattava mukaan tai niille varattuun roskalaatikkoon.
 2. Alueelle johtava tie on yksityistie, ajakaa siis mahdollisimman hitaasti ja rauhallisesti, tien omistajat saattavat rajoittaa muuten käytön niin, että asfalttitieltä joutuu jatkossa kävelemään kamojen kanssa rantaan (eli aika paljon matkaa)
 3. Parkkialue rajoittuu oikeasti vain hiekka-alueeseen, ruohikolle EI saa parkkeerata. Se voi olla hankalaa (kasvillisuus kun lähtee rehottamaan kesän edetessä), mutta suoranaisesti kasvillisuuden päälle ei saa ajaa
 4. Alueella ei saa yöpyä
 5. Dyyneillä ei saa kävellä, toisin sanoen, leijat tulee nostaa niin, että jalat ovat joko vedessä tai hiekalla. Jos jalkojesi alla on heinää tms., olet jo väärässä paikassa. Huom., myös leijaa nostossa/laskemisessa auttavan henkilön tulee olla pois dyynialueelta, jossa on kasvillisuutta
 6. Aloittelijat tai muut, joilla leijan käsittelyssä/ajamisessa vielä harjoiteltavaa:
  • kahlatkaa suosiolla kauaksi rannasta (eli rannalta katsottuna oikealle yläviistoon). Näin vältämme sen, että jos leija tulee tonttiin, niin kukaan ei satuta itseään. Lisäksi annat tilaa niille, jotka haluavat treenata temppujaan flättialueella.
 7. Jos joku alueen asukkaista tulee naputtamaan, niin älä lähde mukaan suunsoittoon. Olemme paremmissa asemissa, kun käyttäydymme itse asiallisesti.
 8. Rannalla ei saa harjoittaa kaupallista toimintaa kuten esimerkiksi pitää kursseja.
 9. Aluetta ei saa käyttää uimakauden aikana. PISTE. Eli 1.6. -31.8. sinne ei mennä.

Jos yllä olevaa aikatauluohjetta ei noudateta, alue voidaan kieltää kiteilijöiltä.

HUOM! Hangossa on muitakin alueita, missä kiteillä, Seekret ei ole ainoa

Lisätietoja voi kysyä: leijalautailu@spll.fi

Teksti: Saara-Kaisa Törmälä, Vesa-Matti Paananen

– Päivitys 10.6.2013 – kesän 2013 uimakauden ajat.

Kuva: Tomi Tähti / http://www.flickr.com/photos/tomitahti/sets/

Lisää tietoja Vedagrundetin uimarannasta:

http://www.luontoon.fi/retkikohteet/muutsuojelualueet/taktominmerenlahdet/Sivut/Default.aspx

http://www.hanko.fi/palvelut/kuntatekniikka/yleiset_uimarannat_talviuinti_ja_uimavesien_tutkimustulokset/vedagrundet