Turvallista talvileijailua

Harrastuspaikka & Tuuli

Leijalautailu alkaa tuulesta. Tuulen tarkkailu ja ennusteiden vertailu onkin lajin yleisin maneeri. Ennusteita on hyvä opetella lukemaan eri lähteistä ja tarkkailla niiden toteutumista.

Harrastuspaikkaa valitessa kannattaa huomioida tuulen suunta, voimakkuus ja vaihtuminen. Välineet valitaan sään ja harrastuspaikan mukaan. Turvallista harrastamista opetetaan mm. leijalautailukursseilla.

Turvallinen harrastuspaikka on aukealla, kestävällä lumella/jäällä, kaukana heikoista kohdista, lumivyöryistä, sähkölinjoista, puista tai muista mahdollisista vaaratekijöistä.

Talvella sää ja ympäristö saattaa muuttua kesken harrastustilanteen. On hyvä tarkkailla ympäristöä, tuulta ja taivaanrantaa. Taivaalle saattaa ilmestyä tummia pilviä tai jään pinta muuttua epävakaaksi. Tiedetään mm. tilanteita jossa tuulen voima on yllättäen moninkertaistunut, jolloin ennakointi ja nopea toiminta on pelastanut leijalla liikkuneen.

Hyviä ennusteita ovat esimerkiksi kotimaiset Forecan ja Ilmatieteenlaitoksen sääennusteet, koska ne huomioivat paremmin myös paikallisia sääilmiöitä:

http://www.foreca.fi/Finland/veneilysaa/tuuliennuste/itameri

http://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa-ja-itameri

http://dlarah.org/forecasts.html

Toisten huomiointi harrastaessa

Kohdatessa toisen harrastajan kannattaa olla rauhallinen ja tehdä selkeitä liikkeitä. Hyvä nyrkkisääntö on, että vasen käsi väistää eli se jolla on vasen käsi etummaisena kohdatessa väistää.

Kun lasket leijasi alas, niin kokoa myös narut, jotta joku ei vahingossa aja niiden päälle. Valkoisia leijanaruja on lähes mahdoton huomata!

Harrastajien kohdatessa tuulen puolella oleva väistää nostamalla leijaa ylöspäin ja vastaavasti tuulen alapuolella oleva lautailija laskee omaa leijaansa niin, että leijat ja narut eivät osu toisiinsa.

Harrastus- & turvavälineet

Kuinka kovalla pakkasella voi leijalautailla? 

Pakkanen ei oikeastaan vaikuta muihin kuin pumpattaviin leijoihin. Kovassa pakkasessa niiden venttiilit alkavat vuotamaan ja materiaalit kovettumaan. Monet ovat pitäneet -15C astetta pakkasrajana, mutta on leijoja käytetty vielä alle -25C:ssakin. Muista, että muoviset osat kuten puomin päät, siteet ja pumput hajoavat helposti.

Varmista, myös, että turvalaukaisin toimii kovassa pakkasessa kun osat ovat kylmyyden takia supistuneet.

Mitä varusteita tarvitsen talvella? Leijan, leijakarkuremmin, laudan/sukset/luistimet, trapetsin ja kypärän.

Mahdollisesti lisäksi jäänaskalit, polvisuojat, kyynärsuojat, selkäpanssarin tai laskettelulasit. Jäällä kannattaa pitää mukana myös kännykkä vedenpitävässä pussissa. Jotkut pitävät mukanaan jääruuvia tai vastaavaa välinettä, jolla leijan karkuremmin saa kiinni jäähän, jolloin leijan saa ankkuroitua pysähtyessä pidemmäksi aikaa. Voit myös pitää mukanasi muovipussia, johon keräät lunta, jolloin sitä voi käyttää painona leijan päällä ja apuna lähettäessä leijaa ilmaan.

Millainen leija sopii talvileijalautailuun?Kaiken tyyppiset leijat (pumpattavat, patjat) toimivat talvella. Monet suosivat talvisin patjaleijoja, koska ne ovat kestäviä, kevyitä eikä niitä tarvitse pumpata.  Pumpattavat leijat toimivat myös talviolosuhteissa, jolloin voi harrastaa tutuilla välineillä ympäri vuoden.

Kysymyksiä voi esittää myös suoraan SPLL Facebook sivulle tai Leijalautailussa alkuun! -ryhmässä.

https://www.facebook.com/spllkite

https://www.facebook.com/groups/leijalautailussa.alkuun

https://spll.fi/spotit/

http://ilmatieteenlaitos.fi/jaalla-liikkuminen

http://www.skrinnari.fi/skridskonet/artikel/?artikelID=16156

http://www.mackiteboarding.com/snowkitefaq.htm

Missä jäällä on mahdollisesti heikkoja kohtia?

  • virtapaikoissa: paikoissa, joissa on voimakas veden virtaus
    • jokisuissa
    • varsinkin kapeissa salmissa (kapeikoissa)
  • laivaväylien läheisyydessä
  • viemärien suulla
  • niemien kärjissä
  • näkyvän luodon tai kiven lähellä
  • vedenalaisen luodon tai suuren kiven lähellä
  • sillan alla
  • laiturin alla tai lähellä
  • jyrkän kalliorannan lähellä kapeassa salmessa tai joessa
  • näkyvän halkeaman eli railon lähellä

Miten autan jäihin pudonnutta?

  • Soita hätäilmoitus 112. Kerro mitä tapahtuu, missä ja tarkka paikka. Puhelinaplikaatio esim. http://digia.fi/112suomi auttaa sijainnin määrittämisessä.
  • Kun lähdet auttamaan jäihin vajonnutta, ota mukaasi kättä pitempi apuväline: köysi, airo, pitkä oksa tai takki.
  • Kulje pelastettavaa kohti vanhan jään suunnasta, konttaa ja ryömi viimeiset metrit, koska jää on särkymiskohdan lähellä heikko ja konttaaminen jakaa painoasi laajemmalle alalle.
  • Ojenna kättä pidempi apuväline pelastettavalle, ja vedä hänet sen avulla jäälle. Ryömikää ja kontatkaa kauas avannosta, kunnes jää on varmasti vahvaa.
  • Auta avannosta pelastettu lämpimään. Kuivat vaatteet vaihdettava päälle mahdollisimman pian tai märät vaatteet kuivattava heti, jos vaatteiden jäätyminen ei estä tätä. Jäissä käynyttä ei saa viedä saunaan, koska äkillinen kuumuus kierrättää kylmän pintaveren sydämeen, ja tulee sydäninfarktivaara. Saman vaaran aiheuttaa alkoholi.
  • Jos avannosta autettu ei pysty itse liikkumaan, älä liikuttele häntä turhan takia. Hierominen, jaloista ja käsistä nostaminen ja pakolla kävelyttäminen voi olla hengenvaarallista. Riisu märät vaatteet ja suojaa pelastettava (tekilla, huovalla). Neuvo ambulanssi kohteeseen. Lähde fi.wikibooks.org Erätaidot