Purjelautailun Slalom -luokka

Slalom on purjelautailun sprinttiluokka, jossa kilpaillaan sivu- tai avotuuliradalla. Yksi lähtö on sähäkkä 5 -10 minuutin puristus, jossa kierretään jiipaten 4-6 poijua. Slalom vaatii plaanattavat olosuhteet, jolloin tuulen nopeus on vähintään 11-14 solmua. Parhaimmillaan slalomradalla voi saavuttaa yli 30 solmun nopeuden.

Välineistä

Suomessa slalom-luokan välinerajoituksena on korkeintaan 85 cm levyinen lauta ja 10 m2 purje. Freeride-välineilläkin pääsee Suomessa mukaan kisavauhtiin ja taitava kuski voi kilpailla jopa kärkisijoista. Kaikkein kovimmissa keleissä myös wave-välineet toimivat radalla ihan mukavasti.

Valmistautuminen kilpailuun

Slalom-kilpailussa itse kilpailu on vain pieni osa kokonaisuutta. Kilpailuun valmistautuminen aloitetaan jo kauan ennen ensimmäistä kilpailua. Uusien välineiden sisäänajo ja testaus on tärkeä osa valmistautumista. Testaamalla haetaan parhaat säädöt välineisiin ja kuhunkin olosuhteeseen nopein lauta-purje-evä-yhdistelmä. Testaaminen onnistuu parhaiten kaverin kanssa, joka toimii ”nollakuskina”, eli hän ei muuta omia säätöjään. Testaaja muttaa yhtä asiaa kerrallaan.

Kilpailun kulku

Slalom kilpailu voidaan aloittaa kun tuulennopeus ei laske rata-alueella 11 solmun alapuolelle (PWA 7 solmua). Käytännössä tällöin keskituuli on noin 13-15 solmun paikkeilla. Suomen tuuliolosuhteet ovat hankalat kilpailun järjestämisen kannalta, sillä meillä tuuli on usein reikäinen ja shiftaileva. Radan rakentaminen vaatii järjestäjältä paljon kokemusta, jotta rata saadaan parhaaseen tuuli-ikkunaan ja suoraksi. Rannan läheisyys tekee tuulesta puuskaisempaa, joten järjestäjien on usein pakko viedä rata hieman ulommas merelle.

Lopuksi

Kotimaassa slalom-kilpailuun osallistumiskynnys on kaikesta säätämisestä huolimatta matala. Kilpailuun voi tulla mukaan jokainen joka onnistuu selvittämään tiensä lähtöalueelle. Tavoitteena voi olla aluksi yksinkertaisimmillaan radan läpäiseminen. Ja kun nälkä kasvaa syödessä voi alkaa hifistelemään. Slalomkisat eivät ole ryppyotsaisia tapahtumia; kaikilla on hauskaa kun vain tuulta riittää.

Lue lisää Slalom-luokasta, trimmivinkit, valmistautuminen kilpailuun jne…

https://spll.fi/slalom/