Slalom Ranking – kilpailusäännöt 2013

Slalom Ranking on SPLL:n auktorisoima purjehduskilpailujen sarja, josta lasketaan yhteistulokset. Sarjan viimeinen osakilpailu on samalla slalom-purjehduksen SM-kilpailu.

Luokassa noudatetaan ISAF:n voimassa olevia purjelautojen kilpailusääntöjä, Slalom Racing Rules-sääntöjä, Slalom Ranking -sarjan purjehdusohjeita sekä järjestäjän kilpailuohjeita.

Mikäli tuuliennuste kilpailuajaksi on huono, voi kilpailun järjestäjä perua osakilpailun sitä edeltävänä torstaina klo 21 mennessä.

Välinerajoitukset

Tuuliminimi on 5,7 m/s. Mikäli tuuli laskee tämän rajan alapuolelle, tulee lähtö keskeyttää.

Suurin sallittu purjekoko on 10 m2. Laudan maksimileveys on 85 cm, ja kilpailuun saa rekisteröidä 6 purjetta ja 3 lautaa.

Radat

Slalom-cupissa käytetään sivu- tai avotuuliratoja. Lähtö tapahtuu vedestä sivutuuleen. Radan pituus ja kierrosten lukumäärä on järjestäjän valittavissa osanottajamäärä huomioiden. Maalilinja on auki 3 min startin voittajasta. Lähtöviestit ovat 4 min-3 min-2 min-1 min-lähtö.

Kilpailun kulku

1 pudotuskarsinta tai yhteislähtö = 1 lähtö

Alkuerä, A-finaali tai B-finaali = startti

Pudotuskarsinta aloitetaan, kun tuuliminimi ylittyy ennen lähtöä. Startti voidaan keskeyttää kilpailulautakunnan (lähettäjä) päätöksellä. Startti keskeytetään keskeytyslipulla. Startin keskeyttämistä tai jatkamista koskevista päätöksistä ei ole protestointioikeutta. Järjestäjä voi järjestää harjoituslähtöjä, mikäli tuuliminimi ei täyty. Myös harjoituslähtöjä vastatuuliosuuksia sisältävillä radoilla voidaan järjestää.

Mikäli osallistujia on alle 20, purjehditaan kilpailu yhteislähtönä. Mikäli osanottajia on 20-24, voi järjestäjä valita yhteislähdön ja pudotuskarsinnan välillä.

Mikäli osanottajia on yli 24, tulee järjestää pudotuskarsinta (2 alkuerää, A- ja B-finaalit).

Kilpailun järjestäjän tulee huomioida osanottajamäärä rataa laatiessaan siten, että startin suuri osanottajamäärä vaatii pidemmän radan ja lähtölinjan.

1. osakilpailun jälkeen sijoitetaan kilpailijat mahdollisiin pudotuskarsintoihin voimassa olevan Cup-tilanteen mukaan. Toisena kilpailupäivänä noudatetaan ensimmäisen kilpailupäivän tuloksia. Ensimmäisen osakilpailun ensimmäisenä päivänä noudatetaan järjestäjän sijoitustaulukkoa.

Kilpailun pistelasku

Lähdöstä saa ns. sijalukupistelaskun mukaisen pistemäärän.

Sija 1 0,7 p

Sija 2 2p

Sija 3 3p jne

DNS, DNF, DSQ OCS ym. saavat ko. alkuerän, finaalin tai yhteislähdön viimeisen sijaluvun. Jos alkuerässä 1 osanottajia on esim. 11 ja alkuerässä 2 osanottajia 12 , niin molemmista alkueristä DSQ ym antavat tuloksen 12. Varaslähdön voi hyvittää kiertämällä radalle uudelleen lähtölinjan muodostavien poijujen tai veneen ympäri (Round the Ends Rule).

Kokonaiskilpailun voittaja lasketaan sijalukumenetelmällä laskemalla lähdöistä saadut pistemäärät yhteen. Mikäli A-finaali jää purjehtimatta, saavat siihen selvinneet alkueränsä sijoituksen mukaan pisteitä (ykköset 1.4, kakkoset 4, kolmoset 6 jne.). B-finaaliin osalta menetellään samoin.

Mikäli pudotuskarsinta järjestetään, sijoitetaan alkuerän osanottajista puolet A-finaaliin ja puolet B-finaaliin.

Esimerkki:

Alkuerän 5 parasta on selvinnyt A-finaaliin (10 osanottajaa), B-finaali jää purjehtimatta. B-finaaliin ensimmäisinä selvinneet saavat 12 pistettä, toisina 14 jne.

Kilpailun yhteistulosta laskettaessa lasketaan purjehdittujen pudotuskarsintojen ja/tai yhteislähtöjen sijalukupisteet yhteen. Pienimmän yhteispistemäärän saanut on voittaja. Pudotuskarsinta katsotaan purjehdituksi, kun alkuerät on purjehdittu hyväksyttävissä olosuhteissa, ja A- sekä B-finalistit ovat selvillä.

Discardit: 4 yhteislähtöä tai pudotuskarsintaa 1 discard, 7:stä 2, 11:stä 3, 15:sta 4, 19:stä 5.

Pudotuskarsintojen tai yhteislähtöjen maksimimäärä kilpailussa on 20

Tasatilanteessa voittaa:

a) useammin yhteislähdössä tai pudotuskarsinnassa toisen voittanut

b) parempi sijoitus

c) tasatulos jää voimaan

Kilpailusarjan yhteistulos

Kilpailusarjan yhteistulos lasketaan kolmen parhaan osakilpailusijoituksen perusteella kuten kilpailun yhteistulosta laskettaessa. Mikäli ainoastaan kolmessa tai sitä harvemmassa osakilpailussa on purjehdittu lähtöjä, lasketaan kaikki lopputuloksiin.

Kilpailusarjan discardit:

1=0

2=0

3=0

4-5=1

6 = 2

Osakilpailuun osallistumaton saa osakilpailusta kaikkien koko sarjaan osallistuneiden pisteet + 1.

Tasatulos jää voimaan.

 

 

Teksti: Markus Huhtinen
Kuva: Juri Munkki