Laudan ja leijan lisäksi tarvitset vielä trapetsin ja muutamia muita välttämättömiä välineitä.
Trapetsi
Trapetsin tehtävänä on vähentää leijasta käsiin kohdistuvaa suoraa vetoa ohjaamalla se lautailijan vyötärölle kiinnitettävässä liivissä olevan koukun kautta lautailijan lantiolle. Trapetsikoukku on yksinkertainen metallinen koukku, johon ohjauspuomissa oleva trapetsilenkki (chickenloop) voidaan sujauttaa. Näin suurin osa vedosta on koukussa ja leijaa voi ohjata jopa yhdellä kädellä, jolloin toinen käsi jää vapaaksi siteiden kiinnittämistä, jarrun säätämistä tai laudan kantamista varten.
Trapetseja on kahta tyyppiä: istumatrapetsi ja vyötärötrapetsi . Istumatrapetsissa haarojen välistä menee ylimääräiset lenkit, jotka estävä trapetsin nousemisen ylöspäin. Koukku sijaitsee tällöin hieman alempana kuin vyötärötrapetsissa. Pitää muistaa, että leija vetää ylöspäin, jolloin liian löysä vyötärötrapetsi saattaa nousta kainaloihin asti. Toisaalta vyötärötrapetsi on yksinkertainen ja kevyt. Istumatrapetsissa veto ja tuki on alempana vyötärötrapetsiin verrattuna. Lisäksi on olemassa korkeampia istumatrapetseja, joissa on pidempi selkätuki ja trapetsikoukun korkeutta voidaan säätää hyvinkin paljon. Tällaisessa trapetsissa ajotuntuma on hyvin samanlainen kuin vyötärytrapetsissa.
Leijatrapetseissa ei ole koukkua lukuun ottamatta muita metalliosia, jotta lautaa kannettaessa se ei hankautuisi niihin. Trapetsi on pyritty tekemään sellaisesta materiaalista, että se ei liukuisi helposti eikä painaisi kylkiluihin. Käytännössä kannattaa kokeilla molempia malleja ja päätyä sitten siihen, joka tuntuu omalle tyylilleen paremmalta. Trapetsin merkitys korostuu leijalautailussa surfausta enemmän juuri ylöspäin vetävien voimien takia. Talvella istumatrapetsi voi olla turhan hankala ja hiostava toppavaatteiden takia, mutta molemmat trapetsityypit soveltuvat niin talvi- kuin kesäkäyttöönkin.
Turvavälineet: liivit ja kypärä
Suomalaisilla on perinteisesti ollut järki päässä vesillä liikuttaessa. Usein vedet ovat kylmiä ja ne eivät houkuttele menemään vesille ilman asianmukaisia varusteita. Jokaisen leijalautailijan tulisi ehdottomasti pitää aina päällään kelluntaliivejä, joissa on pilli. Liivit myös helpottavat aloittelijan vesilähtöä ja antavat mahdollisuuden rauhassa huilata selällään vedessä. Kylmällä ilmalla ne lämmittävät kehoa mukavasti niin vedessä kuin rannallakin.
Kypärän käyttö on pakollista aina talvella harrastettaessa ja myös vesillä sen käyttö on suositeltavaa. Leijan nostamiseen ja laskemiseen rannalla ja rannalta veteen ja takaisin siirtymiseen riittyy eniten riskejä, kun ollaan maalla kovalla alustalla. Rannassa voidaan kaatua ja lyödä pää tai leija voi yllättävässä puuskassa vetää leijailijaa jotain kiinteää estettä päin. Lisäksi vesillä on vaara, että lauta saattaa kaaduttaessa osua päähän. Lauta ja evät saavat aikaan melkoista jälkeä ja tajunnan menettäminen vesillä ei varmasti houkuta ketään. Sopivia kypäröitä on erilaiset skeitti-, rullaluistelu-, kanootti-, wakeboarding- ja purjelautailukypärät, jotka eivät ime paljon vettä materiaaleihinsa. Kypärän hihna tulee säätää siten, että se pysyy päässä sukellettaessa kovasta vauhdista.
Leijan vaarallisin osa on narut ja jotkut kantavatkin pientä sukeltajapuukkoa tai naruleikkuria mukanaan. Käytännössä puukko on enemmänkin yksi mahdollinen sotkeutumisen kohde lisää, joten sen käyttöä ei voi suositella.
Mitä välineet maksavat?
Leijojen hinnat rippuvat niiden koosta ja tyypistä, mutta hintahaitari on 700 ja 2500 euron välillä. Laudat ovat hieman halvempia tyypillisesti 500:sta 1000:een euroa. Käytännössä paketin hinta on noin 1500-2000 euroa. Käytettyjä välineitä on ajankohdasta hieman riippuen kohtalaisen hyvin saatavilla.Vaikka uusissa laudoissa ominaisuudet ovatkin parantuneet ovat käytetyt laudat käyttöarvoltaan lähes yhtä hyviä kuin uudet, kunhan lauta on moderni ja alle 5 vuotta vanha. . Leijat ovat periaatteessa kulutustavaraa ja niiden elinikä on kolme-neljä vuotta aktiivikäytössä. Patjaleijat ovat hieman pumpattavia pidempi-ikäisiä muutamalla vuodella.Suolavesi ja aurinko kuluttavat leijoja entisestään. Leijoihin voi tulla reikiä, jos ne osuvat johonkin terävään tai hankautuvat kovalla alustalla, mutta asiallisesti paikattuina ne eivät vaikuta mitenkään leijan käyttöön. Strutsiin tulleet reiät kannattaa paikata vasta kun strutsi tyhjenee turhan nopeasti. Meillä yhden tai kolmekin vuotta vanhat leijat ovat pääsääntöiseti vielä hyvässä kunnossa, koska Suomessa ajopäiviä kuitenkin tulee paljon tuulisia maita vähemmän ja vain harva ehtii ajaa leijallaan parissakaan vuodessa niin paljon, että se kuluisi loppuun. Meille käytetyissä leijoissa tärkeintä on se, että leija on riittävän moderni ja esimerkiksi tällä hetkellä vuosimallin 2008 ja sitä uudemmat leijat ovat käyttöarvoltaan hyviä. Vanhempien leijojen ominaisuudet valitettavasti eivät pärjää näille ja uudemmant ovat aloittelijalle paljon helpompia lennättää ja nostaa uudelleen.
Käytettyä leijaa ostaessasi tarkasta materiaali huolella ja käy läpi kaikki kulmat ja kuluvat paikat strutseista. Kysy muilta kommentteja ko. leijasta ja vertaile hintoja esimerkiksi internetissä. Pumppaa leija ennen ostoa ja anna sen olla pumpattuna muutaman tunnin, jolloin näet jos strutsit tyhjenevät.