Yyteri on Suomen purjelautaliiton kotiranta. Siellä toimii myös liiton Surfkeskus Yyteri, joka tarjoaa purjelautailun opetusta sekä välinevuokrausta. Purje- ja leijalautailua voi harrastaa useammalla eri rannalla, jotka tarjoavat erinomaiset puitteet aina aloittelijasta experttiin.

Erityisesti aloittelijoiden kannattaa käydä vierailemassa Yyterissä. Tasaiset tuulet ja matala ranta tarjoavat erinomaiset puitteet niin purje- kuin leijalautailunkin opettelemiseen!


Näytä Surffispotit suuremmassa kartassa ( avautuu uuteen ikkunaan).

Yyterin lahti / Yyterin surfkeskus.

Surfkeskuksen ranta sopii erityisen hyvin harrastusta aloitteleville. Noin kuuden kilometrin mittaisella rannalla riittää tilaa niin purje- kuin leijalautailullekin. Ranta on erittäin matala ja kahluusyvyyttä jopa 200-300 metriä rantaviivasta.

Surfkeskuksen rannassa on pitkä poijulinja. Purje- ja leijalautailu on sallittua vain poijulinjan oikealla puolella. Poijulinjan vasemmalle puolelle ei ole asiaa purjeiden eikä leijojen kanssa. Ruuhkaisempina aikoina myös aloittelijoiden kannattaa suunnata aivan rannan vasempaan laitaan UPM:n rannalle ks. alla.

Parhaat tuulen suunnat Yyterinlahdelle ovat etelä, lounas, länsi ja länsi-luode.

Pumppari aka. Pumppaamon ranta

Pumppuaseman ranta on perinteikäs wave-paikka. Aalto on voimakas ja murtuu lähellä rantaa. Rannalla on ajoittain voimakkaita pohjavirtauksia jotka kannattaa huomioida. Kun parkkeeraan auton niin jätä riittävästi tilaa kääntöpaikalle!

Parhaat tuulensuunnat etelälounas – pohjoisluode. Pohjoisluoteisilla tuulilla ja aurinkoisella kelillä pumpparilla voi tuulla 1-2m/s enemmän kuin Yyterinlahdella. Liian pohjoiseen kääntynyt tuuli tekee rannan murtuvasta läpipääsemisen haasteelliseksi, lisäksi virta painaa koko ajan rannan vasempaan reunaan.

Pollari – Poliisinlahti

Legendaarinen wave-mesta, mahdollisesti Suomen pisin surffattava aalto. Aalto on loiva ja aallonväli pitkä, kuitenkin välissä esiintyy usein pientä tuulichoppia. Yleensä surffaamaan lähdetään Mäntyluodon pienvenesataman viereisen kivilaiturin yläpuolelta. Rannassa täytyy olla erityisen varovainen, ettei tuhoudu kivibunkkeriin. Aalto on monesti voimakas juuri ennen laituria.

Leijalautailijat suosivat enemmän pohjukan koirarantaa, josta löytyy tilava hiekkaranta leijan nostamiseen ja laskemiseen.

Sopivat tuulensuunnat etelälounas – länsi. Parhaiten Pollari toimii, kun tuulee vähintään 10-15m/s, mieluummin toista päivää. Lahti on syvä joten aallonmuodostuminen ottaa hieman enemmän aikaa kuin Yyterinlahdella tai Pumpparilla.

Yyterinlahti – UPM ranta

Paikka toimii hyvin silloin, kun keli on liiaksi luoteesta surfkeskuksen rannalle. Myös leijalautailun harjoittelemiseen paikka on omiaan, koska uimareita / auringonottajia on huomattavasti vähemmän kuin surfkeskuksen edustalla. Mitä enemmän vasemmalle ja lähemmäs Munakarin särkkää menee, sitä enemmän tilaa härsimiseen.

Rantaan pääsee lähimmäs, kun menee Yyteri Beach lomakylälle. Älä parkkeeraa päärakennuksen eteen, vaan jätä auto kauemmas parkkipaikalle. Jätä siis tilaa maksaville asiakkaille!

Yyterinlahti – Munakari

Kelin kääntyessä lännestä luoteeseen – pohjoisluoteeseen, Munakarilta saattaa löytyä erittäin siistiä aaltoa kohtuullisella kulmalla. Parhaan aallon kohdalla on pari vedenalaista kiveä, jotka näkyvät matalan veden aikaan.