SYYSKUUN ESITTELYSSÄ: LAURA POKELA

Nimi: Laura Pokela

Ikä: 34

Lajit: SUP, Purjelautailu

Seura: Sielultani Perämeri Windriders

kuva Antti Peltola

Miten kuvailisit itseäsi ja elämäntyyliäsi?

Elämäntyyliäni voisi kai kuvata sanalla Sport. Tykkään urheilusta ja treenaamisesta. Olen aika suorituskeskeinen, mutta nykyään onneksi jo hieman rennommalla otteella kuin vielä joitakin vuosia sitten.

Kuinka olet päätynyt lajin pariin ja milloin? Mikä siinä viehättää?

Entisessä elämässä olin kilpaurheilija ja lajinani oli ampumahiihto. Sittemmin ylikunto vei naisen ja sitä myöten elämään piti keksiä uutta sisältöä. Vesiurheilun pariin päädyin samoihin aikoihin 2009, kun tapasin mieheni. Suppailu puolestaan tuli kuvioihin vasta 2014 syksyllä kun päätin aloittaa lähes nolla kokemuksella melomaan kilpaa SUP-laudalla Rautio Sportsin tiimissä NSP:n laudoilla.

Suppailussa minua viehättää erityisesti kestävyyspuoli ja pitkät matkat, jolloin itsensä voi todella haastaa suorituskyvyn äärirajoille. Erilaiset keliolosuhteet tuovat vaihtelua, eikä samanlaista kisaa ole. Treenatessa taas voi valita itse mieleisimmät reitit ja olosuhteet. Sup-laudan päältä pääsee näkemään tutut maisemat eri näkökulmasta kuin normaalisti. Vesillä liikkuminen on usein tutkimusmatkailua ja pidänkin erityisesti jokiseikkailuista ja uusissa vesistöissä suppailusta, jolloin maisema vaihtuu koko ajan eikä tiedä mitä seuraavan saaren tai joenmutkan takaa löytää.

Purjelautailussa pääsee puolestaan kokemaan vauhdin hurmaa. Laji jaksaa jatkuvasti opettaa nöyryyttä omien voimien ja taitojen loppuessa. Olen kokeillut todella monia lajeja, mutta mikään ei ole ollut yhtä vaikeaa opetella kuin purjelautailu. Laji kuitenkin palkitsee aina kun keli on omille taidoille sopiva eikä taida olla sen parempaa fiilistä kuin mitä purjelautailusta saa ”täydellisissä olosuhteissa”.

 

kuvat Antti Peltola

Mikä on paras kokemuksesi/muistosi lajista?

Tietynlaisia kohokohtia on ollut Kroatiaan ja Sardiniaan tehdyt SUP-matkat. Kirkas Välimeri on ainutlaatuinen kokemus. Kisapuolella on Rautio Sports Endurance tourilla ollut mahtavia tapahtumia ja päässyt suppailemaan olosuhteissa joihin ei kenties muuten olisi tullut mentyä, esim. avomeriolosuhteet. Vielä haluaisin toteuttaa useampien päivien sup-vaelluksen vaikkapa Inarijärvellä. Purjelautailua haluaisin tehdä useammin jossain missä on kirkasta ja lämmintä vettä.

Onko sinulla lajia kohden suunnitelmia tai tavoitteita?

Tavoitteeni on tulla molemmissa lajeissa mahdollisimman hyväksi. Tällä hetkellä minulla ei ole kilpailullisia tavoitteita. Sup on suomessa niin pientä, että tavoitteeni ovat enemmänkin omien taitojen kehittämisen puolella. Tykkään myös haasteista ja uusien lajien ”selättäminen” onkin hauskaa ja pitää mielen vireänä. Työkaverit usein vitsailevatkin, että onko jotain lajia mitä en olisi harrastanut. Viimeisimmäksi olen innostunut aaltojen surffaamisesta sup-laudalla. On muuten todella hauskaa ja helppoakin!

Purjelautailussa vesitunteja ei ole useina kesinä tullut kovinkaan paljoa ja vasta viime vuosina olen alkanut päästä sellaiselle taitotasolle, että innostuminen on niin sanotusti oma-aloitteista. Tänä kesänä jiippi on alkanut hieman sujua ja vesilähtökin onnistuu aika usein. Näiden taitojen kanssa pärjään jo lähes joka kelissä ja siksi harrastus onkin lähtenyt vähän isommin laukalle. Vasta tälle kesälle hankin koko setin uusia purjeita ja myös toisen purjelaudan hieman kovempiin keleihin. Tavoitteena onkin olla rannassa purjelautailemassa yhä useammin.

kuva Antti Peltola

Missä ovat parhaat treeniolosuhteet mielestäsi?

Tykkään purjelautailusta erityisesti Yyterissä. Suppailla voi puolestaan missä vain. Kaikki vesistöt ovat siihen parhaita paikkoja! Joet ja järvet ovat kenties mielenkiintoisempia matkan melomiseen. Yyteristä puolestaan löytyy supsurffiinkin useampi hyvä ranta.

Mitä muita aktiviteetteja elämäntapoihisi kuuluu?

Urheilen paljon. Mutta johonkinhan sitä pitää aina keskittyä. Suppailun ja purjelautailun lisäksi pelaan pesäpalloa Järvenpään naisten joukkueessa. Muita tällä hetkellä aktiivisia lajeja ovat hiihto, maastopyöräily, juoksu ja punttisali. Kotoa löytyy myös Tiki-kissa, joka on maailman suloisin otus. Olen myös viime vuosina löytänyt viherpeukaloni.

Mikä on elämäsi motto? Olisiko sinulla antaa vinkkiä muille elämästä, mitä olisit toivonut tietäneesi aiemmin?

”Seek excellence, not perfection” on aina ollut mottoni, jo nuoremmilta urheiluvuosiltani. Kaiken kaikkiaan erinomaisuuden tavoittelu vie yleensä pitkälle ja saa asioita aikaan, mutta urheillessa voi helposti kuvitella, että tekemällä enemmän kuin muut tulee paremmaksi kuin muut. Todellisuudessa tekemällä paremmin kuin muut tulee paremmaksi. Määrä ei ikinä korvaa laatua. Näin yhden pahan ylikunnon läpi käyneenä ei voi korostaa levon merkitystä ja itsensä kuuntelemista kaikessa tekemisessä. Ennen ja jälkeen urheilun pitää tulla hyvä olo, jotta se on kehittävää.

Kuka on ollut merkittävin henkilö sinulle lajisi kannalta ja miksi?

Tietysti suurin kiitos kuuluu vanhemmilleni jotka ovat opettaneet urheilullisen elämäntavan jo nuoresta pitäen. Toisaalta vesiurheilun pariin en olisi koskaan löytänyt ilman miestäni Anttia. Sekä suppailun että purjelautailun kautta olen tutustunut todella mahtaviin ihmisiin.

Mitä voisimme tehdä Suomessa parantaaksemme lajin suosiota ja näkyvyyttä?

Helppoja, matalan kynnyksen tapahtumia kuten Lauttasaaren ympäripurjehdus / -suppailu saisi olla enemmän ja niitä pitäisi markkinoida isommin. Aika harvalle kilpaileminen tuntuu olevan se juttu vaan vesille ja rantaan mennään nauttimaan siitä tekemisestä ja kavereiden seurasta. Paikallisia seuroja pitäisi ainakin sup-puolella ensin perustaa ja sitten aktivoida tapahtumien järjestäjiksi jolloin paikalliset harrastajat saataisiin koottua yhteen ja harrastuksen äärelle. Myös yhteistapahtumat eri lajien kanssa voisivat tuoda näkyvyyttä ja isompaa huomiota lajille.

Terveisesi lukijoille

Kesä oli upean aurinkoinen ja lämmin; oikea suppailijan unelmakesä. Eiköhän syksylläkin vielä riitä tuulia ja aaltoja molempien lajien harrastamiseen. Nähdään rannalla ja pidetään lippu korkealla.

Instagram: @laurakisup

Yhteistyökumppanit: Rautio Sports

kuvat Antti Peltolta