2023 Raceboard World Championship – report

Raceboard-luokassa on yhä virtaa! MM-regatassa Saksan Steinhuder meer -järvellä kilpaili ennätykselliset 168 osallistujaa. U23-junnuja oli mukavat 25 ja nuorimmat kilpailijat olivat 14-vuotiaita.
Miehet jaettiin kulta- ja hopeafleetiin kolmen ensimmäisen päivän karsinnoissa. Karsinnat huipentuivat maratonilähtöön, jossa ajettiin noin 8 km mittainen järvi kahteen kertaan pituussuunnassa päästä päähän ja länsipäässä olevan saaren ympäri. Kärki ajoi reissun reiluun 1,5 tuntiin. Keli vaihteli todella paljon, saaren kierto ja toinen alastulo oli hikistä pumppaamista, ylämerkille saatteli shiftaavat lekat. Pitkällä reitillä sijoitukset muuttuivat, ja tämä olikin monen mielestä kisojen antoisin osuus. Maratonin jälkeen jäi viikon paras tuuli käyttämättä pistelaskun ajaksi.Iltapäivällä ajettiin vielä yksi lähtö olemattomassa tuulessa lopullisilla miesten kulta- ja hopeafleetin jaoilla.Suomitiimin Kale ja Mikko jatkoivat keltaisilla viireillä, Jouni ja Miika sinisillä.
Kaikkiaan lähtöjä oli viiden päivän aikana 12.Naisten kirkkaimman mitalin otti Tsekin Jana Slivova ja toiseksi tuli rsx-taustainen USA:n Farrah Hall. Miesten voiton vei täpärästi Puolan Maksymilian Wojcik ja samoilla pisteillä toiseksi jäi Espanjan Jorge Maciel Andres. Kolmanneksi ja neljänneksi ajoivat sinivalkoisilla R1-laudoilla Slovakian Patrik Pollak ja Espanjan Curro Manchon. Suomitiimistä parhaan tuloksen ajoi Mikko Bonsdorff (miesten 41.), ja siniristilippua pääsi heiluttamaan superveteraanien pronssin pokannut Kalevi Männistö (kokonaistuloksissa 48.) Silverfleetiin jäänyt Jouni Finer taisteli fleettinsä kärkisijoista ja oli 62. Kv-kisadebyyttinsä ajanut Miika Vormisto jätti taakseen monta kokenutta kisakävijää. Minä sijoituin vaihtelevalla tulossarjalla naisten fleetin puoleen väliin.
Saksalaiset hoitivat järjestelyt mallikkaasti ja täsmällisesti. Ruokahuolto pelasi ja paikallinen klubi pyöritti kisakeskusta kymmenien vapaaehtoisten voimin. Kisojen onnistuminen oli pitkälti Lars Deiterdingin (GER 466) ansiota.
Tarjolla oli tyypillistä järvikeliä. Yksittäisen lähdön aikana tuuli vaihteli lähes tyynestä noin 12 m/s puuskiin.Tuulen suunnan ja voimakkuuden muutokset olivat valtavia ja nopeita, ja tuulen lukutaito oli ratkaisevaa. Itsellä tässä oli eniten puutteita ja enemmän tuli keskityttyä ruuhkaisella radalla kulkuaukkojen valintaan. Minä vältyin kolareilta, mutta suomitiimin miehet saivat minunkin edestä päälleajoja.
Kale Männistön Monsterien ja rVisionin R1 -lautojen lisäksi ei muita uusia lautamalleja näkynyt. Purjeista laajin kattaus oliLoftin ultra light ja light wind -purjeista. Max Wojcik ajoi kaikki lähdöt DemonSailsin kevyen kelin purjeella.
Raceboardien EM:t ajetaan lokakuussa Ibizalla.
Anna Fin-412

Results can be found at https://worlds2023.raceboard.org/

Pics:
1. Kale puolustamassa asemiaan
2. Kultafleetin lähtö
3. Kisojen ”isä” Lars Deiterding
4. Team Finland tukijoukkoineen