Kilpailuraportti: 1. SPLL Ranking 7.-9.6.2019

K

Kesäkuun toisena viikonloppuna avattiin Suomen Purjelautaliitto ry:n purjelautailun ranking-sarja Yyterin Surfkeskuksella. Tapahtuma keräsi paikalle 22 kilpailijaa tukijoukkoineen.

Kilpailussa olivat mukana kaikki ranking-luokat lukuun ottamatta RS:X- luokkaa, jonka kilpailijat olivat omalla harjoitusleirillään.

Kilpailun aikana oli erittäin lämmin ja aurinkoinen sää, ja vaikka tuuliennuste oli heikohko perjantaille ja lauantaille, sunnuntain luvatessa hieman parempaa tuulta paikalle saapui oikein mukava määrä kilpailijoita kaikkiin luokkiin.

Perjantaina päästiin ajamaan yksi Raceboard-luokan lähtö, osittain plaanattavissa olosuhteissa, jonka Benjamin Blinnikka voitti näytöstyyliin. Benin takana käytiin tiukka taistelu Juha Blinnikan, Radovan Kubinin ja Aleksandra Blinnikan välillä. Myös tämän ryhmän takana nähtiin tasaista ja tiukkaa kilpailua.
Techno-luokassa Siri Kaskela kiersi radan nopeammin, mutta jätti vahingossa yhden poijun kiertämättä ja ajoi vielä maalilinjasta ohi, joten Stella Manninen kuittasi tämän startin.

Lauantaipäivä meni tuulta odotellessa helteisessä kelissä, ja illalla kisakauden avajaisissa muusikko Pete Peltola viihdytti kisaajia ja muuta väkeä keikallaan.

Sunnuntaiaamu valkeni selkeästi ennustettua keliä kovempana.
Melkoinen takaisku koettiin, kun kilpailuihin vuokrattu vene ei toiminut, joten kilpailu oli pyöritettävä pelkästään liiton oman veneen voimin. Tämän vuoksi ei pystytty ajattamaan rata- ja slalomkilpailua samanaikaisesti, mutta tästä huolimatta kaikille luokille saatiin ajatettua täysiä startteja.

Päivä aloitetiin kahdella ratalähdöllä, johon osallistuivat Raceboard-, Techno-, Formula- ja Foil-luokat. Tomi Kalatien meno foililla oli vakuuttavaa ja hän olikin nopein koko porukasta.
Formula-luokassa Kalajoen Oskari Pääkkönen kuittasi molemmat startit nimiinsä, ja Oskarin jälkeen Markus Huhtinen, Anders Smeds ja Ari Oksa pitivät saman järjestyksen molemmissa starteissa.
Techno-luokassa Siri Kaskela rutisti sitkeästi ensimmäisen startin maaliin saakka, luokalle ja junioreille todella kovatuulisessa lähdössä.
Raceboard-luokassa kovan kelin lähdöissä tapahtui ratkaiseva käännös, kun Benjamin Blinnikka lähti kesken ensimmäisen startin vaihtamaan pienempään purjeeseen. Hän ei kuitenkaan ehtinyt saamaan rikiä ajoissa kasaan ja myöhästyi lopulta myös toisesta startista. Juha Blinnikka voitti molemmat startit ylivoimaisesti. Aleksandra Blinnikka ja Jon Törnvall ajoivat 2. ja 3. sijoitukset ristiin. Amos Bonsdorff ajoi hienosti sijoille 4 ja 5.

Näiden ratalähtöjen jälkeen ajettiin neljä downwind-slalom-lähtöä peräkkäin.  Koko ajan nouseva keli teetti kilpailijoille hankaluuksia, ja suuri osa kilpailijoista myöhästyi starteista purjeiden vaihdon vuoksi. Ari Hyvösen suoravauhti oli kohdallaan, mutta nouseva keli ja talven lasketteluvamman vuoksi kipeytynyt kylki katkaisivat Arin kilpailun. Markus Huhtinen ajoi tasaisesti kolmanneksi. Tomi Kalatien vauhti oli erittäin hyvää, mutta Jon Törnwall vei voiton hyvällä nopeudellaan ja loistavalla jiippaamisella.

Päivän päätteeksi oli aikaa ajattaa vielä rataluokille kaksi lähtöä. Tuuli oli noussut lähelle Raceboard-luokan maksimituulirajaa, ja radalle lähtivät vain sitkeimmät Raceboard-luokan kuskit, formuloiden ja foilien jäädessä rannalle. Ainoastaan Jon Törnwall ja Aleksandra Blinnikka pystyivät ajamaan startin läpi, Jon kisaan rekisteröimällään Severnen 7.8m2 purjeella ja Ale 8.5m2 RS:X purjeella.
Jon voitti startin ja Ale taisteli radan läpi tullen kakkoseksi. Alen suoritus oli todella kova, sillä kaikille muille radalle lähteneille keli oli liikaa, pakottaen heidät keskeyttämään. Hatun nosto kuitenkin Juha Blinnikalle, Tero Toivoselle, Feodor Gurvitsille ja Esa Harjulalle, jotka myös starttasivat radalle.

Kaiken kaikkiaan kilpailussa oli todella mukava henki eikä happamia naamoja näkynyt rannalla tai vesillä, vaikka kilpailu oli kovaa ja keli hyvin vaihteleva.
Suuret kiitokset kilpailun tiimille Sadulle, Villelle ja Joonakselle kovasta työstä.

Teksti ja kuvat: Petteri / SPLL
Edit: Sanna / SPLL