WISSA 2022 – report

Talvipurjehdus on helppoa, kaunista ja vauhdikasta, sitä harrastetaan peilikirkkailla jäillä ja säihkyvillä lumihangilla… paitsi vuonna 2022! Lajin päätapahtuma, WISSA on jo yli 40 kertaa yhdistänyt alan parhaat kilpailemaan keskenään. Muut kilpailut pidetään jos olosuhteet ovat suotuisia, WISSA ajetaan aina, tarvittaessa 100 km alkuperäisestä paikasta, toisessa maassa, kaksoisjäillä, 20 cm märässä sohjossa, 2 m/s tuulessa tai lumimyrskyissä.

Vuoden 2022 WISSA toteutui virolaisten ansiosta kaikista ongelmista huolimatta. 11 maata, 98 osallistujaa, kisaamassa leijat, purjeet ja siivet, rata-ajossa, slalomissa, freestylessä ja nopeuskisassa. WISSA on aina ottanut uudet luokat ensimmäisenä mukaan. Tänä vuonna mukaan tulivat myös puhallettavat siivet. Joskus 20 vuotta sitten leijatkin tulivat mukaan, vaikka niillä ei edes päässyt vastatuuleen. Vuonna 2009 tuli slalom uutena lajina. Juuri tämä avoimuus, uuden testaaminen ja vertaaminen vanhaan on vienyt lajia eteenpäin.

Kaksi viikkoa ennen Maardun-järvellä ajettu kisa oli normaali talvipurjehdus – luistinkelkat menivät virolaisten suosimaa M-rataa kuuttakymppiä niin kuin ennenkin. Sen jälkeen lumisade vesi, kovat tuulet ja jää muuttivat olosuhteet lähes mahdottomaksi ajaa. Samaan aikaan Haapsalussa aukesi mahtava jääalue, mutta koska kisan järjestelyt oli sidottu Maarduun, niin Haapsaluun mentiin päiväksi minkä jälkeen palattiin takaisin Maarduun. Suomalaisia osallistui purje- ja siipiluokkaan. Siivissä veteraanit Salo(t) ja Pöllänen saivat seuraansa myös Kai Mäkelän. Jarkka Kolehmainen juoksi podiumilla myös ahkerasti. Kelkoissa kolminkertainen maailmanmestari Juha Mannermaa sai haastetta Marianne Rautelinista ja TalviSurf.fi:n tiimistä. Ei liene minään yllätys, että talvisurffilaisista puolet (ne sairastamatta olleet) keskeytti koronaan. Myös Juha joutui vetäytymään terveyssyistä ja Mari vetäytyi, jottei joutuisi sairaslomalle.

Kuten jo sanottu, normaalisti tuollaisissa olosuhteissa ei ajettaisi, mutta kun on kyse MM-kisoista sinne mennään ja tosissaan. Kai Mäkelä kokeili uutena tulokkaana sekä kelkkaa että siipeä ja onnistui ajamaan pronssia siipien slalomissa. Rata-ajossa hän oli puhallettava siipi-luokan nopein. Ei ollenkaan huono tulos ensikertalaiselle.

Vasta 16-vuotias Siri Kaskeala onnistui yli odotusten. Vähästä harjoittelusta huolimatta foililupaus ajoi naisten (ei siis tyttöjen) rata-ajon MM-hopeaa. Jos oikeat välineet ja säädöt olisivat olleet käytössä ensimmäisestä lähdöstä alkaen, kultaankin olisi ehkä ollut mahdollisuus. Etenkin vauhdikkaat maaliintulosuoran ohitukset olivat neidin bravuuri. Tämän lisäksi hän saavutti myös naisten parhaan GPS-nopeuden erittäin tiukassa kisassa (5. yleissarjassa) – eli vaviskaa muut!

TalviSurf.fin Feodor Gurvitsin toinen valmennettava, Pietarissa nykyisin asuva Serafima Afanasieva, onnistui pitkästä kilpailutauosta huolimatta ajamaan naisten pronssin slalomissa ja toiseksi parhaan GPS tuloksen naisissa. Tämä huolimatta useista kaatumisista ja kalustomurheista.

Itse valmentaja jäi harmillisesti neljänneksi niin slalomissa kuin GPS-nopeuskisassakin. Kuuden hengen tiimin kalustosta ja kilpailusta huolehtiminen sekä oma kisaaminen siinä samassa alkoivat käymään työstä. Normaalisti tälläisissä olosuhteissa ei ajeta ja toimivan kalustoratkaisun löytäminen oli ajanpuutteen takia vaikeaa. Kyse on pikkuasioista – 3 mm tai 6 mm terien vaihdosta, oikean purjekoon tuomisesta lähtöalueelle, oikean tuulenpuuskan löytämisestä… Myös virolaisnuorten taso on noussut huimasti kolmessa vuodessa.

Kisat keskeyttänyt Juha Mannermaa hätyytteli välillä rata-ajon kärkeä. Esa Harjulan alkupäivät ratkesivat myös kalustovalintoihin, sekä lyhyeksi jääneessä slalomkisassa, kelkan runkovaurioon ja lähdössä irroneeseen purjeeseen. Anna Arosilta-Gurvits pääsi osallistumaan vain yhden päivän ajan.

Kisat olivat ehkä vaikeimmat moneen vuoteen. Paljon meni myös opettelun puolelle. Haasteita kuitenkin tarvitaan ja taso nousee juuri silloin, kun mennään mukavuusalueen ulkopuolelle. Aina kannattaa lähteä!

Seuraavat kisat ovat  2023 Murmanskissa (poliittisen tilanteen salliessa) ja EM kisoja valmistellaan 2023 tammikuun lopussa Liettuaan. Ongelmatilanteissa WISSA saattaa siirtyä Liettuaan (tai Suomeen niin kuin kävi 2020). Sanna Päivärinnan kausi WISSAn presidenttinä on päättynyt. Uusi (vanha) presidentti on William Tuthill ja varapresidentiksi valittiin virolainen Enda Pärisma.

Tulokset: https://wissa2022.slaalom.ee/results/

https://www.manage2sail.com/en-BE/event/wissa2022#!/

Teksti: Feodor Gurvits

Kuvat: Enda Pärisma ja Raul Harro