Kilpailuraportti: 2019 SPLL 3. Ranking Yyteri

Kauden kolmas purjelautaluokkien ranking käynnistyi perjantaina 23.8.2019 Yyterinlahdella mukavan etelälounaisen tuulen saattelemana. Päivän aluksi purjehdittiin vauhdikkaita Slalom-luokan lähtöjä ja päivä päätettiin rataluokkien lähdöillä.

Slalom-luokka aloitti yhdellä harjoituslähdöllä, jonka jälkeen purjehdittiin neljä kisalähtöä. Kalajokinen FIN-46 Oskari Pääkkönen aloitti kisalähdöt voitolla, mutta kiveen hajonnut evä pakotti surffarin rannalle. FIN-61 Tomi Kalatie ja FIN-10 Markus Huhtinen kävivät tiukkaa kamppailua ja Turun oma poika FIN-999 Ari Oksa suoritti tasaisesti kaikki lähdöt. FIN-211 Heikki Ilvessalo ei ehtinyt starttaamaan kunnolla kisalähtöön, mutta osoitti vesillä harjoitellessaan loistavaa slalom-vauhtia.

Aamun kovempi tuuliolosuhde jätti loppupäivän ratalähdöille raskaat aalto-olosuhteet kevyemmällä 6-8 m/s tuulella, ja Raceboard-luokka ajoi kaksi lähtöä, joiden molempien voiton vei nimiinsä FIN-6 Juha Blinnikka. Toisen lähdön aikana tuuli shiftasi ja ukkonen jyrisi radan eteläpuolella, ja ohi kulkevat säärintamat saivat tuulen aaltoilemaan voimakkaasti. Toisessa lähdössä FIN-56 Aleksandra Blinnikan ja SVK-151 Radovan Kubinin maaliintulo oli todellista tahtojen taistelua, Kubinin viedessä lopulta nimiinsä paremman sijoituksen yleisessä luokassa.

Lauantaiaamu 24.8. Yyterinlahdella tarjoili 5.5-6.5 m/s luoteistuulta, ja lähdöt starttasivat kölilautaluokkien tahdissa. Päivän edetessä tuuliolosuhteet kevenivät hieman, ja lopulta päivän aikana ajettiin vain kölilautalähtöjä. Vaikka tuuli olikin ensimmäistä kisapäivää kevyempi, toivat mainingit pientä haastetta kölilaudoille.

Sunnuntaille luvattu etelätuuli piti kutinsa, ja aamu käynnistyi täsmällisesti Raceboard-, Techno- ja Formulalähdöillä. Neljän ajetun lähdön jälkeen vaihdettiin Slalom-luokka vesille, ja luokalle ajettiin niin ikään neljä lähtöä. Sitten olikin aika pistää kisat pakettiin.

Raceboard-luokka kulki FIN-6 Juha Blinnikan johdolla Juhan voittaessa kaikki kymmenen purjehdittua lähtöä. FIN-88 Lauri Hulkko piti tiukasti nimissään toisen sijan huolimatta kahdesta missatusta lähdöstä. Kolmannelle sijalle purjehti komeasti FIN-56 Aleksandra Blinnikka.

Nuoria kilpailijoita saatiin mukaan tällä kertaa vain yksi, FIN-48 Stella Manninen, joka osoitti hyviä otteita Techno-luokassa Raceboard-lähtöjen mukana. Kilpailu oli Stellalle hyvää treeniä kahden viikon päästä kisattavia purjelautaluokkien SM-kisoja varten, ja kisoihin onkin ennakkotiedon mukaan tulossa useampia nuoria purjelautailijoita.

Formula-luokka oli kolmen taistoa. FIN-10 Markus Huhtinen, FIN-46 Oskari Pääkkönen ja FIN-999 Ari Oksa haastoivat toisiaan kuuden purjehditun lähdön verran. Pääkkönen vei ykkössijan Huhtisen sijoittuessa toiseksi ja Oksan kolmanneksi.

Sama kolmikko purjelautaili täyden viikonlopun kisaten myös Slalom-lähdöissä. Slalomissa oli mukana viisi purjelautaa. Mikäli FIN-61 Tomi Kalatie ja FIN-211 Heikki Ilvessalo olisivat ehtineet purjehtia kaikki lähdöt, olisi kilpailusta tullut erittäin jännittävä, niin tasaista oli kilpaijoiden tahti! Sunnuntain lähdöissä koettiin upeaa tunnelmaa FIN-999 Ari Oksan napatessa komeasti nimiinsä kaikki neljä lähtöä. Lopulta Oksa hävisi tuloksissa vain pisteellä kisan lopulta voittaneeseen FIN-10 Markus Huhtiseen. Huolimatta neljästä missatusta lähdöstä Kalatie purjelautaili luokan kolmanneksi.

Kisatapahtuma kärsi suuresta kilpailijakadosta, jonka myötä osallistujia on vain 6 Raceboard-luokassa, 1 Techno-luokassa, 3 Formula-luokassa, 1 Foil-luokassa ja 5 Slalom-luokassa. Kilpailu vietiin läpi kuitenkin hyvällä sykkeellä ja toimivissa tuulissa, auringon tarjoillessa kesäisiä lämpötiloja.

Järjestäjät kiittävät kaikkia kilpailijoita ja tukijoukkoja mukana olosta. Erityiskiitos tuomareille Heikki Ruuhimäelle ja Triin Sepp:lle kovasta urakoinnista!