Talvipurjehduksen EM:t ajettu Virossa

Talvipurjehdus voi hyvin ja kehittyy. Tämän vuoden suurin tapahtuma on ajettu Virossa Võrtsjärvellä – Euroopan Mestaruuskilpailuun osallistui yhteensä 64 kilpailijaa Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Venäjältä ja tietenkin Suomesta. Meidän maata edustivat Marianne Rautelin, Feodor Gurvits, Esa Harjula, Siri Kaskeala sekä Stella Manninen.

Mari ajoi loistavan kilpailun voittaen naisten sarjan ylivoimaisesti sekä slalomissa että rata-ajossa, samoin nopeuskilpailusta tuli yleissarjan kolmas sija. Hallitseva SM Esa Harjula ajoi melko hyvän kilpailun (9. slalomissa, 14. rata-ajossa). Feodorilla kostautui kaluston vaihto ja harjoittelun puute – lukuisten kolareiden ja vastoinkäymisten jälkeen 11. slalomissa ja 18. rata-ajossa. Erityisen hyvin ajoivat ensikertalaiset Siri Kaskeala ja Stella Manninen. Tytöt ovat joutuneet tulemaan lähes olemattomalla harjoittelulla heti isoon kilpailuun. Siri pääsi sijalle 41. 50 kilpailleen joukossa, Stella oli 45. Taakse jäivät mm. mininkertaisen maailmanmestarin poika sekä tällä kaudella todella hyviä kisoja ajanut nuori Lisbeth Salong.

Hyvin valmisteltu kilpailu keräsi tasokkaita osallistujia – maailmanmestareita mahtui kuusi ja käytännössä koko meidän alueen kärki oli edustettuna Ruotsia lukuunottamatta. Lisäksi Puolasta tuli tuore Puolan mestari sekä kolmonen (kakkossijan muuten ajoi kesäkisoista hyvin tunnettu moninkertainen RB maailmanmestari Max Woijcik) – ja iso joukko nuoria. Tiukka kilpailu mitaleista ratkesi vasta viimeisenä päivänä. Janis Preiss pystyi voittamaan molemmat sarjat, perässä ajoivat tiukan kilpailun Aleksandrs Leontjevs, Jan Sulinski, Paulius Voverius sekä Boris Ljubtsenko. Boris on tehnyt ilmiömmäisen nousun tällä kaudella –  edellisistä MM-kisoista tuli kaksi hopeaa, nyt USA:ssa pidetyssä WISSA:ssa tuli molempien kisojen kultamitalit. Miehen vauhti nousee koko ajan ja erinomaisten slalom-ajojen lisäksi tuli nopeuskisan voitto lähes 70 km/h nopeudella muiden ajaessa 62-65 km/h samoissa olosuhteissa.

Kalustollisesti Leontjevsin tekemät kelkat ovat näköjään parhaita ja heti perässä tulevat liettualaiset VOV Boardit. Puolalaiset ovat perinteisesti ajaneet omia, todella tasokkaita kilpailuja isoluistimisilla ja isoja purjeita kantavilla kolmiokelkoilla – heidän oma kisakalenteri käsittää jopa kymmenkunta kisaa talven aikana ja yli sata osallistujaa. Nyt on kuitenkin nähtävissä että vanha ja hyväksi hiottu konsepti on jäämässä jälkeen kevyemmille ja erittäin tarkasti ohjattaville slalom-kelkoille joilla näköjään rata-ajokin onnistuu paremmin kuin hyvin. Ajo muuttuu agressiivisemmaksi, purjeista otetaan entistä enemmän tehoa ja eteenkin hyvät jiipit ovat ratkaisevan tärkeitä. Rata-ajossa on ensimmäistä kertaa ajettu Fast Track Slalom tyyppinen yhdistelmärata, mutta paljon isompana ja 50 purjeen valtavalla joukolla. Kyseinen rata yhdistää perinteisen kryssikilpailun slalom-tyyppiseen alasajoon jossa kolme käännöstä pakottavat ajamaan erittäin nopeita slöörejä. Taktiikkaa jää vähemmän, mutta sen sijaan tulee iso määrä todella vauhdikkaita taka-ajotilanteita. Yksittäinen lähtö kestää 10-15 min ja sekä kelkkojen että kisaajien ominaisuudet joutuvat koetukselle koko ajan.

Talvikisojen ehdoton etu on se, että samalla kun kärki käy erittäin kovatasoista kisaa, loppupäässä on hyvin tilaa aloittelijoille. Jo parissa päivässä tulee kilpailuformaatti tutuksi ja tulokset alkavat kohenemaan. Aloittelijat otetaan hyvin huomioon ja monia kesällä hyödyllisiä taitoja (trapetsissa ajo, jiipit, tiivis vierekkäin ajo jne.) pääsee treenaamaan. Tämän takia on todella hienoa, että reilusti toistakymmentä junnua pääsi näihin kisoihin ja kilpailemisen makuun. Siri ja Stella ajavat kesällä BIC Techno luokassa ja nyt ovat päässeet matkaan TalviSurf.fin valmentamina.

Erinomaisella kisalla on myös seuraava askel – vuoden 2020 MM kisat ajetaan 10.-15.2.2020 Virossa, todennäköisimmin joko samalla Võrtsjärvellä tai Haapsalussa. Jos haluaa päästä mukaan, niin juuri nyt on paras aika aloittaa valmistautuminen – Suomessa apuja saa ainakin TalviSurf:filta pääkaupunkiseudulla, Rautiolta Kalajoella  ja Kite-Tirriltä Lahdessa. Kuten joskus on jo tullut todettua – tavlisurf on kevätsurf!”

Tulokset: https://winter2019.slaalom.ee/results/ 

Kaikki kuvat Enda Pärisma.

Raportti Feodor Gurvits