Talvipurjehtijain Slalom SM 2018 maaliin

Vetisten jäiden sankareita ei ole tehty sokerista – Talvisurffin Esa Harjula vakuuttavasti SM-kisan voittoon

Perinteisesti keväällä kilpaillut SM-kisat jäivät auringon haurastuttamilla jäillä ajamatta. Puolittain vitsinä uusi päivämäärä laitettiin joulukuun alkupäiville. Kovin monena vuonna jäille ei ole vielä ollut asiaa näin aikaisin. Tällä kertaa ennätyslämpimän kesän jälkeen aikaiset jäät yllättivät iloisesti jääpurjehduksen ystävät. Monet olivatkin päässeet ottamaan tuntumaa uusiin jäihin ennen kisaa.

Kisaviikonlopuksi luvattiin lähes taukoamatonta sadetta, eikä ennuste pettänyt tälläkään kertaa. Ankeaa ennustetta piristi kuitenkin reipas tuuliennuste. Lauantain vastaisena yönä satoi muutaman sentin lumikerros jään pinnalle. Loskainen lumipeite haurastutti alla olevaa jään pintaa päivän mittaan. Sen lisäksi hieman on-off tuuli teki tepposia erityisesti lähtölinjan kiihdytyksissä ja vuoroin yksi jos toinenkin joutui pussiin nopeampien kiihdyttäjien alle.

Sade sulatti loskan sunnuntaiaamuun mennessä. Kova tuuli ja supernopea jää lupaili kunnon vipinää radalle. Vauhdit kiihtyivät radalla 50 km/h jiippiin tullessa. Näissä olosuhteissa kisaaminen on parhaimmillaan ja kuskien taidot totisesti punnitaan.

Kumpanakin päivänä kisattiin 10 slalom-lähtöä. Esa aloitti kilpailun vakuuttavasti voittamalla putkeen 5 ensimmäistä lähtöä. Marianne ja Ian Rautelinilla oli käytössä uudet liettualaiset VOV-kelkat, jotka vaativat hieman totuttelua ja toisenlaisia säätöjä pehmenevään jäähän. Mari sai kelkkansa kulkemaan ensin ja oli kiinni 4 seuraavan lähdön voitossa, mutta ratavirhe ja kaatuminen kävivät kalliiksi. Feodor Gurvitsin kelkka kulki hienosti kevyen tuulen lähdöissä, mutta tuulisissa lähdöissä Bodom-kelkan vauhti ei aivan riittänyt Esan, Ianin ja Marin VOV:lle.

Sunnuntain supernopealla jäällä Ian oli liekeissä ja voitti 4 lähtöä putkeen. Ianin hyvä loppukiri katkesi kuitenkin Esan vikkelimpiin lähtökiihdytyksiin seuraavissa 4 lähdössä. Vaikka viimeiset 2 erää menivät Ianin nimiin, oli Esan etumatka liian pitkä kiinni kurottavaksi.

Onnittelut Esalle Suomen mestaruudesta, joka tuli teknisesti erittäin taitavalla ajolla! Ian toinen ja Mari kolmas.

Lauantaina Esa, Feodor ja Pekka kilpailivat ratapurjehduksen ja slalomin yhdistävällä radalla (lähtölinja-> ylämerkki -> 3 käännöksen slalom-> alamerkki-> ylämerkki-> slalom-> maali). Esa vei lauantain molemmat lähdöt. Sunnuntaina myös Viron Peter Kask, Mari ja Ian osallistuivat radalle. Ianin kelkka kulki ketterästi ja lopputuloksena voitto kaikissa sunnuntain lähdöissä. Esa ja Mari ajoivat tasapisteisiin sunnuntain kilpailussa, mutta Esan voitot lauantain kilpailussa ratkaisivat 2 sijan Esan eduksi. Peter ja Feodor kilpailivat myös tiukkaa keskinäistä kilpailua, mutta Peteriä rasitti myös lauantain DNS:t.

Hienot kisat ajettiin siitäkin huolimatta, että osanottajamäärillä ei tällä kertaa herkuteltu. Taso kuitenkin oli kova, sillä olihan paikalla maailmanmestareita kaksin kappalein, kaikki viime vuosien mitalistit ja Viron mestari. Kiitokset kaikille urhoollisille kilpailijoille, järjestäjille ja naapurimaasta saakka paikalle saapuneille tuomareille.