Talvisurffauksen SM- ja MM-kisat 2013 Kalajoella

Lauantaina 2.3. Kalajoen Hiekkasärkät heräävät toden teolla kesken talviunien, kun alueelle saapuvat ensimmäiset purje-, leija- ja kitewing-surffarit ottamaan mittaa toisistaan. Kalajoella nimittäin kilpaillaan 33. talvisurffauksen MM-kilpailut, jotka tunnetaan myös nimellä WISSA. Tapahtuman toteuttaa Perämeri WindRiders ry yhteistyössä Rautio Sportsin kanssa.

WISSA-kilpailut ovat maailman pisimpään jatkunut purjelautailun mestaruuskilpailu, vaikka kyse onkin talviolosuhteissa tapahtuvasta purjelautailusta. WISSA-tapahtuma ehdittiin järjestää 10 kertaa ”rautaesiripun” länsipuolella, kunnes vuonna 1991 virolainen Victor Hendriksson saattoi Idän ja Lännen yhteen. Siitä lähtien tapahtuma on järjestetty suunnilleen vuorovedoin Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa sekä Euroopassa. Myöhemmin edesmenneen Hendrikssonin myötävaikutusta tapahtuman pitkälle jatkuvuudelle ja lajien eteenpäin viemiselle muistetaan vuosittain jaettavalla, hänen nimeään kantavalla palkinnolla.

Nykypäivänä tapahtuma on laajentunut kattamaan purjelautailun lisäksi myös leijalautailun ja kitewingin. Kasvun aika ei ole ohi, sillä esimerkiksi Kalajoen tapahtumaan saapuva IKA:n (International Kiteboarding Association) varapuheenjohtaja Bruno De Wannemaeker tutkii mm. mahdollisuutta saattaa leijalautailu osaksi talviolympialaisia.

Kalajoella kisatapahtuma käynnistyy 2.-3.3. kilpailtavilla Avoimilla Suomenmestaruuskilpailuilla, jossa purjeet, leijat ja kitewingit kilpailevat rataluokassa. Lisäksi purjeet ja kitewingit kisaavat SM-titteleistä myös nopeassa lyhyen radan slalomissa.

Maanantai 4.3. on harjoittelu- ja ilmoittautumispäivä. Maanantai-iltana Kalajoen kaupunginjohtaja avaa tapahtuman virallisissa avajaisissa alkaen klo 20.00. Itse kilpailu alkaa toden teolla tiistaina 5.3. aamulla ja jatkuu lauantaihin 9.3., jolloin päivän päätteeksi päästään palkitsemaan WISSAn parhaista parhaat!

Tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 70 kilpailijaa 12 eri maasta ja reilut 20 ovat vahvistaneet tulonsa. Kilpailuun (vain toiseen tai molempiin) voi ilmoittautua myös paikan päällä. Vielä siis ehtii mukaan! Luvassa on säpinää ja sykettä koko viikon ajan!

Tapahtumaviikko on pohjoisen hiihtolomaviikko. Niinpä tapahtuman oheen on tuotettu myös muuta ohjelmaa, erityisesti lapsiperheille. Luvassa on lasten hiihtokilpailut, lasten moottorikelkka-ajelua, jääkiekon juniorijoukkueiden turnaus, mutta myös aktiviteetteja aikuisille. Tutustu tapahtumaan osoitteessa www.wissa2013.fi ja Facebook/ WISSA 2013!

Tapahtuman virallinen suojelija on USA:n Suomen suurlähettiläs Bruce C. Oreck. Lisäksi tapahtumaa tukevat Jorma Leppänen (Työ- ja elinkeinoministeriön Saaristoasian neuvottelukunta), Jaakko Lehtonen (Ylijohtaja, Matkailun Edistämiskeskus) ja Jukka Puoskari (Kalajoen kaupunginjohtaja).

Sposorit: Kalajoki Resort, Rautio Sports, Ravintola Dyyni, Paikallinen Mainostoimisto, Keski-Pohjanmaa, Autotalo Antti-Roiko Oy, Jätehuolto Pääkkönen Oy, Junnikkala Oy, Rip Curl

Menossa mukana myös: FemEmare, Kalajoki Golf, Kalajoen Junkkarit hiihtojaos ja Safaritalo!

HUOM! Olethan huomannut Purjelautaliiton kilpailukalenterista myös Snowkite Freestyle SM kilpailut, jotka järjestetään Porissa 22.-24.3! Tapahtuman järjestävät Leijakoulu Lappis & Hidden.