WISSA 2020 purjehditaan Lestijärvellä!

WISSA TOTEUTUU AINA. Perinteikkään talvipurjehduskisan 40. maailmanmestaruuskilpailu oli lähellä jäädä toteutumatta, sillä talviset olosuhteet eivät riittäneet tuomaan järjestäjämaa Viron vesille kunnollista jääpeitettä. Järjestäjä oli pakotettu etsimään ratkaisua omien maarajojensa ulkopuolelta. Apuja pyydettiin Suomesta, ja talvisurffauksen kotimaiset pioneerit kartoittivat käyttökelpoiset kisapaikat ja testasivat olosuhteet ennätyslyhyessä ajassa.

Pienen haarukoinnin, useiden puheluiden ja kolmen tarkastuskäynnin jälkeen TalviSurf.fi suositteli Lestijärveä. Tapahtuman varsinainen järjestäjä kävi tutustumassa valtavaan (ja jäiseen) järveen, ja sai erittäin hyvää tukea Lestijärven kunnalta. Pieni kylä ei ole tottunut tällaisen kokoluokan kansainvälisten tapahtumien järjestämiseen, joten keskitettyä majoitusta, ruokaa ja muita oheistoimintoja kilpailijoille ja kisaorganisaatiolle valmistellaan kovalla kiireellä. Itse purjehdusalue on upea: yli 60 neliökilometriä kattava, 20-40 cm vahva jää, hyvät tuuliolosuhteet ja riittävä tila takaavat jopa kolmen rata-alueen samanaikaisen käytön.

WISSA 2020 pitää sisällään kolmen luokan (purjeet, leijat ja siivet) ratapurjehduksen. Tämän lisäksi leijat ajavat freestylea, kelkat ja siivet slalomia, ja olosuhteiden salliessa kaikille on luvassa myös nopeuskilpailu sekä pitkästä aikaa maraton. Lestijärven MM-jäälle on viimeisimmän tiedon mukaan matkaamassa yli 100 kilpailijaa 15 eri maasta.

WISSA tuo siis jälleen Suomeen suurimman, perinteisen purjekelkkaluokan lisäksi näyttäviä suorituksia leijojen ratapurjehduksen myötä. Vauhtia ja väriä on luvassa myös nuoremman sukupolven leijafreestylen sekä purje- ja siipiluokkien räväkän slalomin merkeissä. Kilpailutapahtuma kokoaakin Lestijärvelle huipputasoa edustavia purje-, leija- ja siipisurffareita, joille talven kilpailut tuovat erinomaista ja lajitreenille tärkeää jatkumoa myös talvisissa olosuhteissa.

Erityisen jännittävää on nähdä siipisurffareiden osallistujamäärä, sillä siipien teknologian kehittyminen ja olympialuokaksi nouseva foil ovat lisänneet kilpaharrastajien määrää. Etenkin Virossa on ollut nähtävissä junioreiden vahva kasvu viimeisen kahden vuoden aikana.

Talvipurjehduksen MM-kilpailut alkavat 9.-10.2.2020 vapailla harjoituksilla. 11.-14.2.2020 ovat varsinaisia kisapäiviä, ja 15.2.2020 on varapäivä sekä mahdollisen maratonmatkan purjehduspäivä. Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytyvät täältä.

Pääjärjestäjänä toimii edelleen Eestin Purjehdusliitto (Estonian Yachting Union), kilpailun johtajana Tõnis Kask ja päätiedottajana Enda Pärisma. Useat suomalaisyritykset ovat muodostamassa sponsoritukijoukkoa tapahtumalle. Paikallisena majoituskoordinaattorina toimii susanna.tuikka(at)lestijarvi.fi.

Vaikka tämä tulee ennätyslyhyessä ajassa, edellytykset huipputapahtumalle ovat nyt olemassa. Tervetuloa mukaan!