Helsingfors Segelsällskap r.f. eli HSS, Helsingin toiseksi vanhin ja Suomen neljänneksi suurin pursiseura, teki seuran nimissä uuden aluevaltauksen perustaessaan kaudella 2016 tuolloisen kommodorinsa Tapio Lehtisen johdolla purjelautailun valmennusryhmän. Ryhmän valmentamiseen haluttiin nuorta voimaa sekä kilpapurjelautailun asiantuntemusta. Pestin otti vastaan runsaasti kisamenestystä Formula- ja Slalom-luokissa saavuttanut FIN-2 Joel Grönqvist. Hänen aisaparikseen remmiin astui mukaan Raceboard-luokan parhaimmistosta FIN-56 Aleksandra Blinnikka. Näillä reilu parikymppisillä surffareilla on runsaasti kokemusta paitsi kotimaan myös kansainvälisiltä kisavesiltä. Mistä oikein on kyse, siitä otimme selvää valmentajakaksikolta.
1) Miten päädyit purjehdusseuraan opettamaan purjelautailua?
Joel:
Minuun otti yhteyttä HSS:n kommondori Tapio Lehtinen helmikuussa 2016. Tapio ihmetteli, että Tuuli Petäjä on Suomen yksi menestyneimmistä purjehtijoista ja silti mikään seura ei hyödynnä tätä mahtavaa tilannetta. Purjelauta- tai pursiseurat eivät tarjoa purjelautavalmennusta junioreille tai nuorille, joten Tapio halusi hyödyntää tämä tilaisuuden. Hän oli kokoamassa tekijöitä HSS:lle järjestääkseen purjelautavalmennusta ja hän oli yhteydessä minuun. Vähän olin epävarma siitä mihin olisin hyppäämässä mukaan, mutta takaravoissa hoki pieni ääni hyppäämään kelkkaan ja antamaan oma panokseni kilpapurjelautailun ylläpitämiseksi.
Aleksandra:
Päädyin HSS:lle opettamaan Joelin kautta. Tapasimme kilpailuissa ja hän kertoi, että on alkanut valmentamaan HSS:llä. Mielestäni tämä oli aivan upea homma ja tokaisin, että homma kiinnostaisi minuakin ja siitähän se idea sitten lähti. Kuukauden päästä olin katselemassa, miten Joel vetää treenejä ja sitten jaoimme vuorot keskenämme ja aloitin valmennuksen.
2) Milloin projekti alkoi, ja miten kauan se kestää?
Joel:
Lehtisen yhteydenoton myötä tämä projekti käynnistyi. Ensimmäinen tavoite on saada Techno 293 -kisaajia nuorten kansainvälisiin kilpailuihin kaudella 2018. Katsotaan, tavoitetaanko mahdollisesti tämä maali tulevana kesänä. Toivottavasti! HSS on antanut ison panostuksen purjelautailuvalmennuksen eteen. Siispä annetaan heille mahdollisuus kehittää opetus mahdollisimman laadukkaaksi, sekä vakiinnutetaan purjelautailu heidän laajaan lajitarjontaansa. Pidemmän suunnitelman tähtäimessä on kasvattaa harrastelijoiden määrää ja pitää valmennus HSS:n tarjonnassa todella pitkään. Kyseessä ei ole mikään muutaman vuoden projekti, vaan pitkälle viety purjelautailijoiden määrän kasvatus prosessi.
Aleksandra:
Itse aloitin valmentamisen vuonna 2016. HSS:n Windsurf-projektiin halutaan kovasti uusia oppilaita mukaan, jotta hommat jatkavat pyörimistään! Yleensä vesillä aletaan käymään huhti-toukokuussa ja viimeiset kerrat vesillä treenataan syys-lokuussa.
3) Miten suuri valmennusryhmä on? Millaisista purjehtijoista se koostuu (ikä, kokemus, taitotaso, tahtotila)
Aleksandra:
Ryhmissä on normaalisti minimissään 6 henkilöä ja maksimissaan 10. Ryhmiä oli useampia tänä vuonna. Kaikille löytyy oma ryhmä: aloittelijoille, kokeneemmille sekä kisaajille (aikuisille ja junioreille). Ikähaarukka on todella suuri; tunneillamme purjelautailijoita on ollut 12 ikävuodesta yli 40-ikäisiin saakka. Todellisuudessahan ikähaarukka on järkyttävästi suurempi, mitä klubilla on ollut tähän mennessä. Osa lautailijoista on alkanut purjelautailemaan huvin vuoksi, halunnut uuden harrastuksen tai halunnut haastaa itseään uudella tavalla. Osa taas haluaa kilpailla tulevaisuudessa. Motiiveja löytyy monia.
4) Miten olet kokenut työskentelyn pursiseurassa? Usein surffareiden ja purjehtijoiden välillä nähdään isokin ”kuilu”. Oletko kokenut tarvetta avata purjelautailun maailmaa purjehtijoille, onko sinun pitänyt ns. puolustaa surffausta vs. purjehdus?
Joel:
Tämä on todella hieno mahdollisuus purjelautailulle, ja tästä ei tulisi päästää nyt irti! Kerrankin jokin taho isoilla resursseillaan haluaa kehittää purjelautailua. Vaikka tulokset eivät vielä näy muille peruslautailijoille, niin pitkässä juoksussa tulosta rupeaa toivottavasti näkymään. Pursiseurojen kanssa on mukava tehdä töitä, koska heillä on omaa tietotaitoa rutkasti, mitä tulisi enemmän hyödyntää. He osaavat valmentaa, ja heillä on ympärivuotinen suunnitelma junioreiden valmentamiseen. Purjelautailijana tuon omalta osaltani kokonaisuuteen mukaan purjelautailun viimeisimmät tiedot ja taidot.
Minusta meidän purjelautailijoiden tulisi olla enemmän yhteydessä pursiseuroihin, koska tarvitsemme heitä, mikäli haluamme kehittää ja nostaa kilpailijoiden määriä kilparadoilla. Purjehtijat ovat hyvinkin kiinnostuneita purjelautailusta, muun muassa lautojen vauhdin ja aaltojen ”waven” takia.
Aleksandra:
HSS:llä työskentely on ollut mahtavaa, ja yhteishenki muiden valmentajien kanssa on upeaa. Vaikka lajit eroavatkin toisistaan niin en ole kertaakaan joutunut tilanteeseen, jossa joutuisin “puolustelemaan” purjelautailua. Moni purjehtija on ollut erittäin kiinnostunut purjelautailusta vain positiivisella tavalla. Moni on myös tullut kokeilemaan purjelautailua ja todennut sen olevan haastavaa, mutta hauskaa.
Kuva: Svante Gullichsen
5) Koetko, että tässä voisi olla vastaus suomalaisen surffauksen profiilin nostoon? Olisiko meillä mahdollisuus tavoittaa uusia, nuoria purjelautailijoita pursiseurojen kautta? Voisiko ajatella, että yhteisellä ohjaajakoulutusohjelmalla voisimme tavoittaa useamman nuoren, joka on harkitsemassa siirtymistä optareista eteenpäin?
Joel:
On ja ei. HSS:llä on todella hyvä konsepti, mikä boostaa hyvin purjelautailua ja varsinkin kilpapurjelautailua pidemmässä suhteessa. Pienet purjehtijat voivat ottaa ensi askeleensa Open Bic -jollalla, joista heidän on helppo hypätä purjelautojen pariin ja tämän jälkeen heillä on valittavanaan monia luokkia purjehduksen ja purjelautailun parissa.
Minusta HSS ei yksin kykene kaikkeen, vaan tarvitaan panostusta ympäri Suomea eri tahoilta. Mielestäni tulisi kehittää tiiviimpää yhteistyötä purjelautailu- ja pursiseurojen sekä liittojen välillä. Koska jos nyt muutosta ei tapahdu, niin kilpapurjelautailu loppuu Suomessa jonkin ajan kuluttua. Pääkaupunkiseudun pursiseuroissa on suurta potentiaalia, koska mahdollisia harrastajia on todella paljon pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä. Seurat myös tarjoavat kesäleirejä Helsingin seudun peruskoululaisille, joten suunta on oikea, mutta toivottavaa olisi, että monet muutkin pursiseurat voisivat ottaa purjelaudatkin tarjontaansa.
Aleksandra:
Todellakin! Suurin osa junnuista on tykännyt aivan älyttömästi purjelautailusta ja halunnut jatkaa. Ongelmana on vain ilmennyt raha; vanhemmat eivät halua maksaa optimistijolla- ja purjelautailutreeneistä, mikä on toki aivan ymmärrettävää. Tämä on ollut erittäin iso ja upea askel HSS:lta.
Hommaan tarvitaan kuitenkin paljon resursseja ja ylipäätään ihmisiä, jotka ovat valmiita tuomaan purjelautailua taas esille. Tarvitsemme myös enemmän ihmisiä, joilla on laajaa tietoa ja taitoa purjelautailusta ja sen opettamisesta. Hankalaa on se, että Suomessa heitä ei ole monia.
Purjelautailun uudelleen pinnalle nostaminen on meidän kaikkien tehtävä ja se täytyy tehdä yhteyisvoimin!
6) Omat terveisesi surffareille ja purjehtijoille?
Joel:
Hyvää, tuulista ja pärskeikästä kautta 2018 kaikille lajin harrastajille sekä siitä kiinnostuneille. Toivottavasti rikotaan kisaajamääräennätyksiä tulevalla kaudella.
Aleksandra:
Nyt kaikki some- sekä muut kanavat käyttöön ja tuodaan meidän ihania vesilajeja enemmän esille, oli se sitten purjelautailu, kiteily, suppailu tai muu vastaavaa laji. Tiedämme kaikki, kuinka ihanaa on olla vesillä, kuinka ihanat ja positiiviset piirit meillä on. Tuodaan enemmän porukkaa mukaan pitämään hauskaa ja elämään tätä elämäntyyliä. Terkkuja kaikille vesilajien harrastelijoille ja jos ikinä tulee mitään mietteitä tai ehdotuksa niin ottakaa yhteyttä haikailematta. Terkkuja tältä ikuiselta optimistilta!
FIN-2 Joel Grönqvist. Kuva: Twind
FIN-56 Aleksandra Blinnikka. Kuva: Twind
Kansikuva: Svante Gullichsen