5 vinkkiä turvalliseen kitesurffauskesään

Kesäkausi on hyvässä vauhdissa Suomessa ja SPLL haluaakin toivottaa kaikille harrastajille turvallista leijasurffauskesää jakamalla viisi turvallisuusvinkkiä ja muistisääntöä, jotta leijasurffauksen harrastaminen pysyy tänäkin kesänä turvallisena niin itselle kuin muille rannalla ja vesillä.

1. Opettele alkeet kurssilla

Nopein, edullisin ja siksi houkuttelevin tapa opetella laji saattaisi olla nopeasti ajateltuna lajia harrastavan kaverin tai youtuben ohjaamana. Kaverilla on kuitenkin todennäköisesti kiire vesille tai jos ei olisikaan, lajin opetuspedagogiaan perehtymättömänä opetuksen lopputuloksena omiin turvallisuustaitoihisi jää suuri aukko. Perehtymällä lajiin koulutetun ohjaajan kanssa varmistat, että hallitset leijan lisäksi tärkeimmät turvallisuusasiat. Se on tärkein leijasurffaajan taito!

2. Tarkista hätälaukaisimen toimintakyky aina ennen leijan nostoa

Hätälaukaisun käyttö opetellaan kurssilla, mutta paras tapa pitää taitoa yllä on tarkistaa hätälaukaisimen kunto ja toimintakyky aina ennen leijan nostoa. Esimerkiksi laukaisimen väliin joutunut hiekka saattaa estää leijan hätälaukaisun ja siksi hätälaukaisimen kunnon varmistaminen on tärkeää. 

3. Harrasta vain yleisön edessä

Jos et edusta vielä maailman tunnetuimpia leijasurffaajia ja omaa perässäsi seuraavaa fanijoukkoa, houkuttele aina kuitenkin joku mukaan rannalle turvallisuussyistä. Kokenutkin harrastaja voi joutua pulaan vesillä tai saada sairauskohtauksen ja se joku on silloin avusta tärkein.

4. Kertaa self rescue

Self rescuen käyttö opetellaan kurssilla, mutta taidon toistaminen itsenäisesti kurssin jälkeen on tärkeää. Jo pelkästään sideshore – tuulella voit joutua pulaan ja self rescuen tekeminen syvässä vedessä on aika paljon rennompaa, kun tietää, mitä tekee ja missä järjestyksessä.  Lopputuloksena pääset omin avuin rantaan turvallisesti.

5. Hymyile ja tervehdi muita harrastajia 

Jos tulet rannalle ilman seuraa, liity muiden harrastajien seuraan hymyilemällä ja tervehtimällä heitä. Mitä isompi ja leveämpi hymy, sen paremman muistijäljen jätät itsestäsi muille. Tällä keinolla varmistat, että sinut rekisteröidään paremmin mieliin ja pidetään turvallisuusmielessä herkemmin silmällä.

Kannattaa poimia myös Marian talviartikkelista sään tarkkailua ja väistämissääntöjä koskevat vinkit talteen. Lista Suomessa toimivista leijalautailun kouluttajista löytyy täältä.

Turvallista leijasurffauskesää 2017 kaikille!

Vinkit meille jakoi IKO-leijasurffausope Marjoannika ”Martta” Nyman, joka on opettanut lajia suomalaisessa Viima Kiteboarding – kitekoulussa vuosina 2012-2015 ja tanskalaisessa Kite One –leijasurffauskoulussa kesällä 2016. Tällä hetkellä Martta asuu Jyllannin itärannikolla Aarhussissa ja kerkeää töiltään paikallisesta startupista  tällä hetkellä ”vain” harrastamaan leijasurffausta vapaa-ajallaan. Jos olet matkalla Aarhussiin, kannattaa tsekata Martan toimittama Aarhussin kaupunkiopas!