Lauttasaaren spotin pelisäännöt

Lauttasaaren Hevosenkenkälahden uimaranta eli Kasinonranta on osaavien harrastajien suosima kite-spotti Helsingissä niin kesällä kuin talvellakin. Rannalla on kuitenkin runsaasti muitakin käyttäjiä, etenkin lapsiperheitä, keskeisen sijainnin, uimarannan, viereisen leikkipuiston, lenkkipolun sekä kahvilan ansiosta.

Mikäli haluat opetella leijalautailua Etelä-Suomessa kesäaikaan, parhaat vaihtoehdot ovat Hangon Tulliniemi, Kallvik sekä varauksella Silversand. Sen lisäksi kannatta harkita viikonlopun reissua länsirannikolle, esimerkiksi Yyteriin. Rannikon tasaisemmat tuulet ja reilun kokoiset hiekkarannat tekevät harjoittelusta huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa.

Lauttasaaressa kiteillessä tulee noudattaa ehdotonta varovaisuutta sekä huomioida erityisesti muut rannan käyttäjät. Rannalle ei kaivata yhtään härsiä! Seuraavilla pelisäännöillä leijalautailu pidetään sallittuna myös yhdellä Helsingin keskeisimmistä rannoista:

  • Käytä vain rannan vasemman puolen kaislikko-aluetta, kun rannalla on muitakin käyttäjiä.
  • Hiekkarantaa saa käyttää leijan nostamiseen ja laskemiseen ainoastaan, kun rannalla ei ole muita käyttäjiä.
  • Keskustele rannan uimavalvojan kanssa mikäli et ole varma asiasta!
  • Rannan läheisyydessä leijalautailu ja hyppääminen on kielletty. Kryssi aina kauemmas rannasta harjoittelemaan.
  • Leijan lennättämisen opetteleminen rannalla on kielletty.
  • Ranta sopii ainoastaan niille, jotka pystyvät varmasti kryssimään kauemmas rannan välittömästä läheisyydestä.
  • Käytä aina leijan karkunarua (leash) ja pidä se toimintakunnossa.
  • Mikäli näet jonkun aiheuttavan vaaratilanteita rannalla, käy huomauttamassa asiasta välittömästi henkilökohtaisesti.

Näiden pelisääntöjen lisäksi kannattaa huomioida rannan ahtaus, vedenalaiset kivet sekä ajoittain puuskaiset tuulet.

Vinkit El Kaislikkoon

Muutama sana El Kaislikosta. Pohja on täynnä erikokoisia kiviä, joten siinä on todella paha kävellä. Paras ura menee melko alhaalta ison kiven vierestä. Tuulen ollessa etelän puolella voi lähteä myös ihan ylhäältä ja mennä jopa ulos Nahkahousut-saaren itäpuolelta (luoto, jossa venevaja). Yleensä mennään vesille ko. luodon länsipuolelta. Venevaja ja saari tekee tuuleen ikävää roottoria, pyörivää virtausta El Kaislikon kohdalle. Rannassa ei kannata seisoskella leija zeniitissä, pommitus on vuoren varma. Muutenhan paikka on jopa helpompi kuin hiekkaranta, kaislikon korkeudella tuulee hyvin ja ulompana ei kiviä juuri ole.

Kannattaa myös seurata tuulen kääntymistä, koska usein länteen kääntyvä tuuli muuttuu erittäin puuskaiseksi/reikäiseksi. Tämä aiheuttaa helposti vaaratilanteita rannalla. Samoin liian etelänpuoleiset tuulet ovat puuskaisia, koska Särkiniemen korkea ranta blokkaa tehokkaasti tuulet alueelta.

Huolellisesti vain, niin paikka toimii ihan hyvin ja harrastaminen pysyy sallittuna.

Lähteet: Tommi Antila, Petri Lehikoinen, Markus Froster