KILPAILURAPORTTI: Raceboard -luokan EM-kilpailut

Maailmanmestari Aleksandra Blinnikalle Euroopanmestaruus purjelautailun Raceboard -luokan Euroopanmestaruuskilpailuista Latvian Riiasta.

Tuore purjelautailun maailmanmestari Aleksandra Blinnikka FIN-56 jatkoi voittoputkeaan. Tällä kertaa saaliina EM kulta. Aleksandran isä Juha Blinnikka nappasi miesten raskaan luokan EM-kultaa ollen samalla kokonaiskilpailun viides.

Purjelautailun Raceboard luokan Euroopanmestaruuskilpailuihin Latvian Riiassa Kisezers järvellä osallistui 61 kilpailijaa 15 maasta. Suomesta kisoihin osallistui 12 kilpailijaa. Tuoreella Raceboard luokan maailmanmestarilla Aleksandra Blinnikalla oli tiukka kilpailu kilpasisarien kanssa. Kovimman vastuksen antoivat Tsekkien Jana Slivova ja Latvian moninkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiaedustaja Vita Matise. Neljäpäiväisissä kilpailuissa ajettiin yhteensä 15 lähtöä todella vaihtelevissa olosuhteissa. Kahtena ensimmäisenä päivänä oltiin saatu ajettua maksimaaliset 10 lähtöä. Yhden lähdön kesto oli noin 30 minuuttia.

Aleksandra FIN-56 kertoi kilpailun olleen todella tiukka ja raskas. ”Meillä viimeinen eli 15.lähtö ratkaisi mestaruuden meidän kolmen kesken. Olin vielä viimeisen vastatuuliosuuden jälkeen kolmantena, mutta osasin ottaa myötätuuliosuudella puuskat paremmin kuin Vita ja Jana. Kädet rakkuloilla ja verillä pumppasin itseni jyrkempää kurssia alamerkille ja ohitin heidät. Emme ole ikinä aikaisemmin ajaneet viittä lähtöä kansainvälisissä kilpailuissa yhtenä päivänä ja nyt niitä tuli kaksi päivää putkeen. Normaali määrä on ollut 2-4 lähtöä. Kämmenet ja jalat ”rakkuloilla” sai psyykata itseään aina uuteen lähtöön, vaikka kuinka sattui. Olen tottunut meriolosuhteisiin ja nämä kilpailut vietiin läpi puuskaisessa ja shiftailevassa järviolosuhteissa. Latvian ja Tsekin kilpakumppanit harjoittelevat pääsääntöisesti järvillä, joten heillä oli ns. ”kotipaikkaetu”. Kilpailu oli niin tiukkaa, että tämä voitto tuntui jopa paremmalta mitä MM-kilpailujen voittaminen. Tämä vuosi on ollut unelmien täyttymys. Tästä on hyvä jatkaa!”, sanoo tuore vantaalainen maailman- ja Euroopanmestari.

Miesten luokan voitti Puolan Maksymilian Wojcik, joka on moninkertainen MM- ja EM-mitalisti. Hopealle tuli unkarilainen Aron Gadorfalvi, joka on edustanut maatansa kuusissa Olympialaisissa. Mestaruus ratkesi protestikäsittelyssä viimeisessä lähdössä tapahtuneen poijutilanteen vuoksi puolalaisen hyväksi. Pronssille tuli Curro Manchon, joka on tullut tunnetuksi Tuuli Petäjä-Sirenin valmentajana ja moninkertaisena MM- ja EM-mitalistina.

Juha Blinnikan FIN-6 raskaan luokan voitto oli kova suoritus, sillä hänen pahimmat kilpakumppanit olivat noin 10-20 vuotta nuorempia. ”Minullakin viimeinen lähtö ratkaisi. Minulla oli 5 pisteen johto puolalaiseen 38 vuotiaaseen Artur Manelskiin ennen viimeistä lähtöä. Ajoimme ihan peräkkäin hiukan paremmassa tuulessa kuin päivän ensimmäisessä lähdössä. Viimeisellä vastatuuliosuudella sain hyvän tuulen nosteen ja ajoin hänen ohitse. Viimeisellä myötätuuliosuudella poimin edellä olevia kilpailijoita kiinni ja ohitse monia yrittäen pysyä koko ajan puuska-alueella ja se onnistui. Maalissa olin miesten 4.. Olen todella tyytyväinen kilpailuuni. Torstaista asti olin vatsatautisena ja iltaisin nousi kuume, jota piti lääkitä Buranalla. Siihen nähden oli nappisuoritus.”, kertasi raskaan luokan vantaalainen kultamitalisti Juha Blinnikka. Hänen ensimmäinen Euroopanmestaruus on jo vuodelta 1987 Mistral luokasta Saksan Kielistä. ”Toisen päivän kovantuulen lähdöissä olin jokaisessa (5 lähtöä) 5 parhaan joukossa. ”Erityisesti kovan tuulen kryssi on minun parasta osaamisaluetta. Kevyellä tuulella painan liikaa verrattuna näihin Etelä-Euroopan kisakumppaneihin.”, sanoo 83 kiloinen surffiperheen isä. ”Ehkä paino on laskenut vatsataudin myötä viikon sisällä!”, naurahtaa Juha Blinnikka.

Kalevi Männistö FIN-50 taisteli itsensä hienosti Veteran sarjan hopealle saksalaisen Bernd Neumannin GER-9 jälkeen. Kalen kokonaissijoitus oli 18. . Perinteisesti Kale on outojen ”kommellusten” mies. Tälläkään kertaa ei komelluksilta vältytty, sillä Kale veti itsensä keskelle teräsvaijerilla viritettyyn kala-ansaan ja hän joutui uimaan jokaikisen vaijerin yli ennenkuin pääsi vapaille vesille. Kahdessa viimeisessä lähdössä hän joutui liikuttamaan verisin käsin laudan köliä, joka upposi syvälle laudan kölilaatikkoon.

Benjamin Blinnikalla FIN-4 oli huonoa tuuria välineiden kanssa. Ennen ensimmäistä lähtöä hajosi laudan trackeri. Onneksi hän ehti viime minuuteilla vaihtamaan varaträckeriin ja ehti viime tingassa lähtöön. Toisena päivänä hänellä irtosi laudan kölihuulet. Kolme lähtöä ajettiin putkeen ja Benjaminin lähtösijoitukset olivat 40. hujakoilla. Lähtöjen välillä ei ollut aikaa eikä mahdollisuutta liimailla kölihuulia. Päivän päätteeksi 5 lähdön jälkeen kölihuulia korjailtiin monta tuntia ja saatiin seuraavaksi päiväksi kuntoon. Benjaminin sijoitukset paranivat huomattavasti, sillä hän ajoi kolme kertaa neljänneksi ja viimeisenä päivänä vielä kerran kolmanneksi. Loppusijoitus oli 12..

Jon Törnwall FIN-66 teki comebackin Raceboard luokan kansainvälisiin kilpailuihin. Pumppaaminen veti miehen kädet tukkoon monessa lähdössä, mutta hienosti ”Reiskamies” taiteili kokonaiskilpailun 11.sijalle. Jonin paras lähtösijoitus oli 6..

Sami Karppinen FIN-1971 yllätti monella vastatuuliosuudella ajamalla omia reittejä ja joskus oli ensimmäisen vastatuuliosuuden jälkeen ylivoimaisessa johdossa. ”Myötätuuliosuudella porukat sitten menivät ohi oikealta ja vasemmalta”, harmitteli Sami. Sami ylsi kolme kertaa kymmenen parhaan joukkoon viimeisen lähdön ollessa paras 6. . Samin lopullinen sijoitus oli 16..

Jouni Finer FIN-67 ja Mikko Bonsdorff  FIN-52 taistelivat paremmuudesta Jounin voittaessa kahdella pisteellä Mikon. Jouni oli 21. ja Mikko 22..

Talvisurffaustaiturit Esa Harjula FIN-424 ja Feodor Gurvits FIN-413 saivat vesillä sijat 41. ja 44.. Terrieri nähtiinkin kerta toisensa jälkeen starttaavan yksin paapuurin päästä paaralla…muiden styyralla lähtevien välistä.

Kansainvälisten kilpailujen ensikertalainen Tomi Salomaa FIN-227 oli yhtä hymyä selviydyttyään jokaikisistä lähdöistä maalilinjan aukioloaikana. Tomi aloitti kisaamisen tänä vuonna Raceboard luokassa. Hänen sijoitus oli 48.. RESPECT!!!

Anna Arosilta-Gurvits FIN-412 oli hienosti naisten luokan 8.. Kovatuulisina päivinä häntä pelotti hiukan, mutta pelon voitettuaan hän napsi 6.sijoja hienosti.

Viralliset kilpailusivut
https://europeans2018.raceboard.org/

Tulokset
Naiset: https://europeans2018.raceboard.org/results/women
Miehet: https://europeans2018.raceboard.org/results/men

Kuvat Internation Raceboard Class
Kilpailuraportti Juha Blinnikka