Talvisurf Oittaa – SM Talvipurjehdus kilpailut

Oittaa toimi kuitenkin! Näin voisi vetää yhteen tämäntalven ensimmäisen kilpailun joka ajettiin Espoon Bodom-järven jäillä 8.-9.2.2014.

Neljään kertaan siirretty tapahtuma koetteli järjestäjiään ja lauantain vesisade karkoitti kaikki epävarmat purjehtijat. Paikalle saapui 19 talvipurjehtijaa Suomesta, Virosta, Venäjältä ja Ruotsista.

Heikko maatuuli rajoitti siipiluokan rata-ajoa ja loppujen lopuksi se siirrettiinkin ajettavaksi Mellsteniin, missä moninkertainen maailmanmestari Rainer Salo voitti tasaisesti tämänkin kilpailun Ossi Pölläsen ja Erik Uddströmin jakaessa kakkos- ja kolmossijat.

Slalomradalla vauhtia riitti kumpanakin päivänä.

Siivet olivat mukana vain lauantaina ja vaihtelevassa tuulessa Ossi Pölläsen ottaessa ensimmäistä kertaa urallaan voiton kokonaiskilpailussa ja Rainer Salon sekä Martin Finellin yksittäisissä lähdöissä.

Kelkkaluokassa Juha Blinnikka ajoi lähes virheettömän sarjan ennen Feodor Gurvitsia ja Ari Oksaa. Uusina niminä Suomessa asuvat Mete Ciragan sekä Lehar Jürimäe pysyivät tiukasti ”talviammattilaisten” perässä. Ruotsista saapunut Pekka Mylly sai omarakenteisen kelkkansa vauhtiin ja turkulaisen Nina Honkalan edelle. Pietarista saapuneet juniorit ottivat tuntumaa lajiin, myös TalviSurfin Esa Harjula testasi rajojaan ja sai loppua kohden suorituksensa paljon varmemmaksi ja puhtaammaksi.

Rata-ajo purjeilla oli ennusteiden perusteella selvä suksikelkkarupeama ja leveät mäkihyppysuksikelkat kulkivatkin lauantain heikossa tuulessa Juha Blinnikan voittaessa toisen ja Feodor Gurvitsin toisen lähdöistä. Lämmin sää ja kevyt lumikerros kuitenkin yllättivät sunnuntaina ja luistinkelkat olivatkin yllättäen nopeampia. Tilannetta kuvastaa hyvin se, että sekä Juha että Feodor vaihtoivat suksikelkkansa luistimiin vain paria minuuttia ennen päivän ensimmäistä lähtöä – Feodorin tapauksessa päätös kannatti poikkeuksellisen upeana johtona.

Lappeenrannan Kalevi Männistö sen sijaan otti kaiken irti suksikelkastaan ja ajoi tasaisen neljän kakkossijan sarjan jääden hopealle. Tässäkin lajissa ensimmäistä kertaa kilpaillut Lehar Jürimäe nousi yllättäen neljännelle sijalle ennen Ari Oksaa. Heidän perässään tuli Pietarin 14 vuotias lupaus Egor Zhilin ja hänen perässään Jüri Alba, Sotnikovin veljekset sekä Esa Harjula ja Mete Ciragan. Anna Arosilta-Gurvitsit pääsi kilpailemaan vain lauantaina ja Nina Honkala puolestaan ajoi ensimmäistä kertaa rata-kilpailussa.

Kilpailun tempo nousi eteenkin loppua kohden ja viimeisen lähdön jälkeen auratulle radalle jäi ajelemaan niin kilpailijoita kuin toimitsijoitakin. Palkintojenjaossa päästiin kiittämään Suuntoa kahden Ambit2 laitteen lahjoittamisesta sekä Gudea. Tämän lisäksi kiitokset tapahtumasta kuuluvat Talvisurf Oy:lle (www.talvisurf.fi), Oittaan liikuntakeskukselle hyvistä kilpailupuitteista, 3D Wind Servicelle toimitsijavarusteiden lainaamisesta, sekä Oy Brandt Ab:lle ja Espoon Kaupungille aurauskaluston lainaamisesta. Samoin tuomarit ja toimitsijat tekivät kaikkensa jotta tapahtuma onnistui.

Kaksiosainen Suomen Mestaruus jaetaan joko toisen vastaavan tapahtuman (ajankohta ja paikka vielä avoin) jälkeen tai viimeistään 13.4. tämän kilpailun tulosten perusteella.

Teksti ja kuvat: Feodor Gurvits