Ensimmäinen kerta

Se on jokaisella meillä edessä, monta kertaa elämässä ja useassa eri yhteydessä.
Näille sivuille on pyritty keräämään yksinkertaisia perusohjeita purjelautailusta ja sen ympäriltä helpottamaan lajin uusia tulokkaita, jottei aivan kaikkea tarvitse opetella kantapään kautta.

Vielä muutama vuosi sitten moni lähti aloittelemaan lajiin tutustumista kaverin museoikäisillä välineillä ihmetellen, miten ikinä touhuun voi päästä sisään! Välineiden kehitys on mennyt kuitenkin huimaa vauhtia eteenpäin ja tänä päivänä aloittelijan välineet on tehty niin helpoiksi, että kuka tahansa voi oppia lajin alkeet. Onkin suositeltavaa käydä ihan ensimmäiseksi alkeiskurssi, jossa käsitteet ja perustekniikka hiotaan kuntoon. Alkeiskurssin jälkeen omaehtoinen oppiminen voikin sitten alkaa!

Purjelautailu sopii kenelle tahansa ikään ja kokoon katsomatta, ainoa  minkä laji vaatii on auttava uimataito. Purjelautailun harrastajat jakaantuvat huvikseen surffaaviin eli ns. freeride-surffareihin, aktiiviharrastajiin ja kilpasurffareihin. Voit siis nautiskella leppoisasta surffauksesta mökkirannassa tai tähdätä kotimaisille ja kansainvälisille kisavesille. Tärkeintä on kuitenkin harrastaa siten, mikä tuntuu itselle sopivimmalta.

Purjelautailu on upea harrastus. Vesillä kaikki muu unohtuu, kun keho, mieli ja sielu liitävät surffauksen maailmaan. Niin vauhdin hurma evän ujeltaessa laudan alla kuin molskahdukset veteen uutta opetellessa huuhtovat mielestä kaiken muun ja saavat jokaisen silmiin aurinkoisen ilmeen. Hyppää sinäkin laudalle ja hurahda purjelautailun mahtavaan maailmaan!

Teksti: Sanna Päivärinta

Windsurfer-luokka vie purjelautailun takaisin juurilleen

Ensimmäinen oma lauta

Ensimmäisen oman purjeen hankinta