Huom! Tämä sivu on siirretty uusille hankosurf.fi sivuille! Tätä sivua ei enää päivitetä 1.6.2021 lähtien.

Hanko tarjoaa leija- ja purjelautailuun useita rantoja niin aloittelijoille kuin tosiharrastajillekin.

Leijalautailun opettelemiseen parhaat rannat ovat Tulliniemi ja Vedagrundet. Purjelautailuun parhaat harjoittelualueet ovat ovat Silversand ja Tulliniemi.

Tulliniemi

Eteläisen Suomen suosituin spotti purje- ja leijalautailijoiden keskuudessa. Itä- ja kaakkoistuulilla tulliniemi tarjoaa ajoittain hyvää aaltosurffausta. Myös lainelautailijat ovat löytäneet Tulliniemen aaltopaikat. Hyvänä kelipäivänä täältä tavoittaa kymmeniä surffareita.

Tulliniemen ranta sijaitsee Hangon tulliaseman välittömässä läheisyydessä ja rannan eteläpäässä on kulkua rajoittava aita. Aidan eteläpuolella oleskelu ei ole sallittua. Mikäli menet hakemaan parhaita aaltoja juuri Tullarin pohjukasta, pyri rantautumaan aina aidan pohjoispuolelle! Varo myös aaltojen välissä kelluvia lainelautailijoita, jotka pyrkivät starttaamaan aidan vierestä.

Parhaat tuulen suunnat itä – kaakko – eteläkaakko. Itäkeleillä kannattaa katsoa, että tuulen suunta on yli 90 astetta.

Tulliniemen havainnot kannattaa katsoa FMI:n testbed-sivuilta. Sääasema sijaitsee korkealla, joten tuulilukemasta voi yleensä vähentää noin 2-4m/s.

Silversand

Ranta toimii parhaiten lounaisen ja pohjoisen välisillä tuulilla. Sopii hyvin aloittelijoille turvallisen sijainnin sekä helppojen meriolosuhteiden vuoksi.

Hangon Silversand leirintäalueen yhteydessä toimii Kola Kayakingin melontakeskus, josta voit vuokrata myös SUP lautoja.

Leirintäalueen vastaanotossa palvelee TWIND:n Mystic Shop, jossa on tarjolla vaatteita, leija- ja purjelautatarvikkeita ja varaosia.

Leirintäalueen päiväkävijät maksavat päivämaksun tai hankkivat surf-kausikortin. Palveluun sisältyy vessat ja suihkut. Leirintäalueelta löytyy edulliset mutteri-mökit, joissa 5-6hengen ryhmät majoittuvat edullisesti. Kesän 2016 uutuutena on palju, jonka käyttö sisältyy ison saunan hintaan. Hinnastot löydät Silversandin leirinnän -sivuilta.

Lue myös tarkempi kuvaus Silversandin spotista sekä parhaat pelialueet!

Siikret, seekret aka. Vedagrundetin uimaranta

Siikretti on erityisesti leijalautailijoiden suosima ranta, josta löytyy aalloilta suojaisa lahti sekä runsaasti kahluusyvyistä aluetta.

Siikretin käyttö rajoittuu keväälle ja syksylle, uima-aikana eli 1.6.-30.8. rannalla ei saa surffata! Rannan dyynit / kaislikot ovat myös suojeltuja joten rannalla tulee noudattaa ehdotonta siisteyttä sekä noudattaa paikallisen ELY-keskuksen kanssa sovittuja pelisääntöjä.

Ennen Vedagrundetin rannalla surffaamista lue Vedagrundetin pelisäännöt!

Parhaat tuulensuunnat siikrettiin ovat kaakko – etelä – lounas.

Varisniemi

Ranta ahdas ja kivinen. Soveltuu lähinnä purjelautailuun, kun tuulet eivät sovi Tulliniemeen.

Neljän tuulen tupa

Mahdollista purjelautailla etelän ja luoteen välisillä tuulilla, ei leijalautailuun soveltuvaa rantaa.